Iran najavio sporazum o razmjeni zarobljenika s SAD-om

10.08.2023.

23:01

Autor: P.F./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Iran je potvrdio oslobađanje američkih zatvorenika držanih u zatvoru Evin u Teheranu u sklopu sporazuma o razmjeni zatvorenika sa SAD-om, izvijestila je službena novinska agencija Irna.

Prema ovom sporazumu, pet iranskih zatočenika u SAD-u i pet američkih zatvorenika u Iranu bit će razmijenjeno, objavila je novinska agencija Irna pozivajući se na obaviješteni izvor.

Petero Amerikanaca zadržanih u Iranu premješteni su iz zatvora u kućni pritvor, objavile su obitelji i Washington, što je prvi korak u krhkom dogovoru koji bi mogao dovesti do odmrzavanja milijarda dolara za Teheran.

Pomak ostvaren u oslobađanju tih zatvorenika, od kojih je jedan zatočen gotovo osam godina, događa se nakon tihih i intenzivnih pregovora Washingtona i Teherana, koji su u neprijateljstvu već desetljećima.

Ne navodi se o kojim je iranskim zatvorenicima riječ, ali Iran je u kolovozu 2022. izvijestio o pritvaranju "desetaka" iranskih državljana u SAD-u, uključujući Rezu Sarhangpoura i Kambiza Attara Kashanija, optuženih da su prekršili američke sankcije nametnute Teheranu.

Sljedeći korak u dogovaranju, rekao je izvor blizak pregovorima, moglo bi biti doznačivanje 6 milijarda iranskih sredstava zamrznutih u Južnoj Koreji na poseban račun u Kataru. Iran bi ga mogao iskoristiti za kupnju prehrambenih namirnica i lijekova.

Bude li sve teklo po planu, zatvorenici će moći napustiti Iran tijekom rujna, rekao je dobro obaviješten izvor.

Četvero zatvorenika - iransko-američki državljani Siamak Namazi, Emad Sharqi, Morad Tahbaz i jedan čije ime nije otkriveno napustili su zatvor Evin u Teheranu, na zlu glasu zbog neljudskih uvjeta u njemu. Dan ranije obitelji su od američkih dužnosnika primile obavijest o napretku u pregovorima.

Navečer je iransko izaslanstvo u UN-u potvrdilo je njihov izlazak iz zatvora.

Njih četvoricu će uz pratnju dovesti u hotel, gdje će ostati pod nadzorom redarstvenih snaga, rekao je odvjetnik jednog zatvorenika.

Slučaj petog zatvorenika, Amerikanke, dio je pregovora. Ona je još prije nekoliko tjedana premještena u kućni pritvor.

- Iako ovo daje nadu, ovi američki građani (...) nikad nisu trebali biti u zatvoru, rekla je u priopćenju Adrienne Watson, glasnogovornica Nacionalnog vijeća za sigurnost Bijele kuće.

Američke vlasti kažu da pomno prate situaciju i ističu da će raditi na njihovu oslobađanju sve dok svi ne budu kod kuće, u SAD-u, dodala je Watson.

Svi zatvoreni Amerikanci su iranskog podrijetla. Iran ne poznaje dvojno državljanstvo i ne održava diplomatske veze s SAD-om od Islamske revolucije 1979.

- Pregovori za njihovo konačno oslobađanje još traju i osjetljivi su, rekla je Watson, ne želeći dati više informacija o njihovoj sudbini i o tijeku pregovora.

Koliko god nesiguran bio, ovaj dogovor se događa u vrijeme kada se administracija Joea Bidena i Teheran ne uspijevaju dogovoriti o povratku u ugovor o nuklearnom programu potpisan 2015., iz kojeg se Donald Trump bio povukao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!