06:51 / 08.01.2020.

Autor: D.M./HRT

Iran napao bazu s vojnicima SAD-a, Teheran slavi

Foto: Nazanin Tabatabaee/WANA via REUTERS

Foto: Nazanin Tabatabaee/WANA via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Iranska televizija objavila je da je napad odgovor na ubojstvo generala Sulejmanija.

Iranska državna televizija objavila je da je Iran ispalio 15 raketa na američke ciljeve u Iraku, dok je američka vojska potvrdila da su najmanje dvije iračke baze u kojoj je stacionirano vojno osoblje predvođeno SAD-om pogođene u 23.30 u utorak. Irak tvrdi da su ispaljene 22 rakete. Napad je odgovor na ubojstvo generala Sulejmanija. Na ulicama Teherana slavlje.

- Trump najavio "nove snažne" sankcije za Iran


Rakete su ispaljene na zračnu bazu Ain Al-Asad, smještenoj u Sirijskoj pustinji, u većinski sunitskoj zapadnoj pokrajini Anbar te na američku vojnu bazu u Erbilu, sjedištu kurdistanske pokrajinske vlade.

- Rakete Revolucionarne garde pogodile su dijelove zračne baze Ain Assad. Najmanje 80 američkih vojnika-terorista je ubijeno. Prema vjerodostojnim izvorima, jako su oštećeni američki helikopteri, bespilotne letjelice i oprema u zračnoj bazi. Najmanje 15 raketa pogodilo je bazu koju su okupirali Amerikanci u Ain Assadu, od kojih nijednu napredni radarski sustavi američke vojske nisu uspjeli presresti, objavila je u vijestima iranska državna televizija IRINN.Javnosti se jutros obratio iranski vrhovni vođa Ali Hamnei. Govoreći o napadu na vojnu bazu poručio je: Udarili smo ih posred lica". Dodao je kako vojna akcija poput te nije dovoljna te da "korumpiranu prisutnost SAD-a u regiji treba prekinuti". Okupljena masa uzvikivala je "Smrt Americi", javlja CNN. Hamnei je kazao kako je taj povik usmjeren protiv američkih lidera, a ne protiv naroda.

- Ako Amerikanci planiraju dodatne napade i zločine protiv Irana, uzvratit ćemo još jačim napadima - rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani te zahvalio Revolucionarnoj gardi zbog odlučnog odgovora na ubojstvo generala Kasima Sulejmanija. Nazvao je ubojstvo Sulejmanija "američkim ratnim zločinom" koji je "jedino prouzročio da iranski narod pokaže više solidarnosti nego ikada".

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif poslao je pomirljiviju poruku, opisavši iranski napad kao "proporcionalan".

- Iran je poduzeo i završio s proporcionalnim mjerama samoobrane po članku 51. UN-ove povelje, gađajući baze iz kojih su pokrenuti kukavički oružani napadi protiv naših civila i visokih dužnosnika. Ne tražimo eskalaciju niti rat, ali ćemo se obraniti od svake agresije - napisao je Zarif.

Irački predsjednik Barham Saleh, bivši premijer kurdistanske pokrajinske vlade osudio je ispaljivanje iranskih raketa na američke baze u Iraku kao ponovnu povredu iračkog suvereniteta poručivši da ne želi da se Irak pretvori u "bojno polje sukobljenih strana".

Američki predsjednik Donald Trump obaviješten je o napadu na američke objekte u Iraku i "pomno" prati situaciju, priopćila je Bijela kuća, a Trump se oglasio na Twitteru. "Sve je u redu! Iranci su raketirali dvije američke baze u Iraku. Procjenjujemo stanje. Za sada je sve u redu. Imamo uvjerljivo najmoćniju i najopremljeniju vojsku u svijetu. Obratit ću vam se ujutro", najavio je.Jedan izvor je ranije rekao da nema američkih žrtava, dok su drugi američki dužnosnici to odbili komentirati. Iranska državna televizija objavila je da je ubijeno 80 "američkih terorista" i da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema. Njemačka, Danska i Norveška objavile su da nijedan njihov vojnik nije ubijen ili ozlijeđen u napadima. Irak je također potvrdio da nema žrtava među iračkim snagama.

Velika Britanija, Francuska i NATO osudili su napad, Kina kritizira SAD. 

Napad se dogodio malo više od 24 sata nakon proturječnih informacija iz Sjedinjenih Država, gdje vojni vrh tvrdi da se američke snage povlače iz Iraka sukladno pozivu parlamenta, a Pentagon to niječe. Nekoliko zemalja članica koalicije već je povuklo svoje vojnike zbog straha od novih raketnih napada.

Inače, nekoliko sati nakon napada na vojne baze u Iraku, u kojima su stacionirani američki vojnici američka, Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) zabranila je američkim civilnim zrakoplovima da lete u zračnom prostoru Iraka, Irana i Perzijskog zaljeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!