11:24 / 09.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Iran počeo cijepiti stanovništvo protiv covida-19

Iran započeo cijepljenje Sputnjikom V

Iran započeo cijepljenje Sputnjikom V

Foto: Majid Asgaripour / REUTERS

Iran je u utorak počeo nacionalni program cijepljenja protiv covida-19 u borbi protiv najsmrtonosnije epidemije bolesti na Bliskom istoku, pokazale su snimke emitirane na državnoj televiziji.

- Počinjemo nacionalno cijepljenje protiv virusa Covida-19 u znak sjećanja na mučeništvo zdravstvenih djelatnika, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani u teheranskoj bolnici referirajući se na medicinsko osoblje koje je umrlo od Covida-19.


Iranski napori cijepljenja populacije od više od 80 milijuna počinje ruskim cjepivom Sputnjik V, rekle su vlasti. Prve doze ruskoga cjepiva stigle su u utorak u Iran, a još dvije pošiljke očekuju se 18. i 28. veljače, prema iranskim vlastima.


Islamska Republika kupila je 2 milijuna doza Sputnjika V, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Kianuš Džahanpur za AFP u subotu.


Ministar zdravstva Said Namaki prošli tjedan je rekao da će Iran također dobiti 4,2 milijuna doza cjepiva koje su razvili anglo-švedska tvrtka AstraZeneca i Sveučilište Oxford, kupljenih putem međunarodnog mehanizma cjepiva Covax.


Novim koronavirusom zaraženo je 1,4 milijuna ljudi u Iranu, a umrlo je više od 58.500 oboljelih od covida-19, podaci su iranskoga ministarstva zdravstva.


Zemlja je počela klinička ispitivanja svojeg prvog lokalno razvijenog cjepiva potkraj prosinca, a u ponedjeljak je predstavila drugi projekt domaćeg cjepiva.


Drugo iransko cjepivo, nazvano Razi Cov Pars, razvijeno je u Institutu za istraživanje cjepiva i seruma Razi, koji je povezan s ministarstvom poljoprivrede, rekao je Masud Soleimani, član iranskoga nacionalnog odbora za cijepljenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!