19:19 / 01.04.2021.

Autor: Hina/D.M./HRT

Iran počeo obogaćivati uran centrifugama nove generacije

Iranska zastava

Iranska zastava

Foto: File Photo / Reuters

Iran je započeo obogaćivanje uranija četvrtom kaskadom ili klasterom naprednih strojeva, centrifuga nove generacije IR-2m, u svom podzemnom postrojenju Natanz, doznaje se iz izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Radi se o nastavku kršenja međunarodnog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. sa svjetskim silama te posljednjem u nizu poteza kojima Iran nastoji izvršiti pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena u natezanju između dviju strana koja će prva učiniti ustupak kako bi se sporazum spasio, ističe Reuters.

Iran je izvijestio IAEA da namjerava koristiti šest klastera strojeva IR-2m u Natanzu kako bi uranij pročišćavao do pet postotne fizijske čistoće. U izvješću piše da su instalirana dva klastera, ali da još ne obogaćuju uranij. Instaliranje druge kaskade strojeva IR-4 još nije počelo, dodaje se u izvješću.

Prema izvješću IAEA, "Iran koristi 5060 centrifuga IR-1 instaliranih u 30 kaskada, 696 IR-2m cenrtifuga instaliranih u četiri kaskade i 174 centrifuge IR-4 u jednoj kaskadi u cilju obogaćivanja prirodnog UF6 - uranij heksafluorida, do pet posto fizijskog U-235 u Natanzu".

Iran je počeo kršiti sporazum 2019. kao odgovor na povlačenje SAD-a iz međunarodnog sporazuma te ponovnog uvođenja sankcija režimu u Teheranu. Prema sporazumu, Iran može pročišćavati uranij samo u Postrojenju za obogaćivanje goriva (FEP) u Natanzu, koristeći pritom centrifuge prve generacije IR-1. Prošle godine, međutim, Iran je počeo dodavati napredne centrifuge koje mogu obogaćivati uranij znatno brže od IR-1.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!