09:14 / 03.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Iran počeo proizvoditi borbene zrakoplove

Foto: Ilustracija (Pixabay)

Foto: Ilustracija (Pixabay)

Foto: - / -

Iran kaže da je Kovsar "100 posto domaća proizvodnja" i može biti opremljen različitim vrstama oružja, a upotrebljavat će se u kratkim zračnim misijama potpore.
Iran je počeo proizvoditi borbene zrakoplove Kovsar, objavila je državna televizija u trenutku dok rastu napetosti sa SAD-om zbog ponovnog uvođenja sankcija protiv Teherana.

Sjedinjene Države objavile su kako će privremeno dopustiti da osam država i dalje uvozi iransku naftu nakon što u ponedjeljak ponovno uvedu sankcije protiv Teherana kako bi prisilile tu državu da ograniči svoje nuklearne i vojne aktivnosti u regiji.

Odbacivši sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa postignut 2015. američki predsjednik Donald Trump pokušava urušiti iransko gospodarstvo ovisno o izvozu nafte te prisiliti Teheran da odustane ne samo od nuklearnog i balističkog programa, nego i od potpore koju pruža militantima u Siriji, Jemenu, Libanonu i drugim dijelovima Bliskog istoka.

Iran kaže da je Kovsar "100 posto domaća proizvodnja" i može biti opremljen različitim vrstama oružja, a upotrebljavat će se u kratkim zračnim misijama potpore.

Neki stručnjaci smatraju da je zrakoplov kopija američkog lovca F-5 koji je prvi put proizveden 1960-ih u SAD-u.

Iranske zračne snage imaju nekoliko desetaka lovaca ruske ili američke proizvodnje nabavljenih prije Iranske revolucije 1979.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!