Iran pogubio britansko-iranskog državljanina pod optužbom za špijunažu

14.01.2023.

07:44

Autor: T.V./HRT/Hina

Teheran, Iran

Teheran, Iran

Foto: Vanchai Tan / Shutterstock.com

Iran je vješanjem pogubio britansko-iranskog državljanina Alirezu Akbarija nakon što ga je osudio na smrt pod optužbom da je špijunirao za Britaniju, izvijestila je u subotu novinska agencija Mizan.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je u petak da Iran ne smije smaknuti Akbarija, bivšeg zamjenika iranskog ministra obrane. Britanija je smrtnu kaznu opisala kao politički motiviranu i pozvala na njegovo hitno oslobađanje.

- Alireza Akbari, koji je osuđen na smrt zbog optužbi za korupciju i akcije protiv unutarnje i vanjske sigurnosti zemlje špijunažom za britansku vladinu obavještajnu službu, pogubljen je, objavio je Mizan u tvitu.

Optužen je da je za špijunažu primio 1.805.000 eura, 265.000 funti i 50.000 dolara.

U audiosnimci koju je u srijedu emitirao BBC na perzijskom Akbari je rekao da je priznao zločine koje nije počinio tijekom višemjesečnog mučenja u pritvoru.

Iranski državni mediji objavili su u četvrtak videsnimku za koju kažu da pokazuje da je Akbari imao ulogu u atentatu na vodećeg iranskog nuklearnog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha, ubijenog u napadu 2020. izvan Teherana, za koji su vlasti tada okrivile Izrael.

U videosnimci Akbari nije priznao umiješanost u atentat, ali rekao je da je britanski agent od njega tražio informacije o Fakhrizadehu.

Veze Londona i Teherana pogoršale su se posljednjih mjeseci jer su zastali napori da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015., u kojem je Britanija jedna od strana.

Britanija je kritizirala iransko nasilno gušenje protuvladinih prosvjeda potaknutih smrću 22-godišnje kurdske djevojke Mahse Amini u pritvoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!