23:08 / 27.06.2018.

Autor: M.M./Hina

Iran ponovo otvorio nuklearno postrojenje

-

-

Foto: - / -

Napetosti između SAD-a i Irana pojačale su se nakon što je predsjednik Donlad Trump povukao Washington iz nuklearnog sporazuma iz 2015.
Iran je ponovno otvorio nuklearno postrojenje koje nije radilo devet godina u okviru priprema Teherana za povećanje kapaciteta za obogaćivanja uranija, ako nakon povlačenja SAD-a propadne sporazum sa svjetskim silama o njegovom nuklearnom programu, objavila je iranska agencija za atomsku energiju (AEOI).

Napetosti između SAD-a i Irana su se pojačale nakon što je predsjednik Donlad Trump povukao Washington iz nuklearnog sporazuma iz 2015. po kojem je Iran ograničio svoj program obogaćivanja uranija kako bi ublažio strahove da te njegove aktivnosti mogu biti iskorištene za razvoj nuklearnog oružja.

Europske potpisnice pokušavaju spasiti sporazum no iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei je AEOI-u ovoga mjeseca zapovijedio da počne pripreme za unaprijeđenje kapaciteta za obogaćivanje uranija za slučaj da europski napori propadnu.

Iranski je potez simboličan i dopušten po sporazumu koji omogućuje Teheranu da obogaćuje urania na 3,67 posto, što je mnogo manje od 90 posto koliko je potrebno za proizvodnju oružja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!