Iran: Poslali smo konstruktivan prijedlog za nuklearni sporazum, SAD se ne slaže

02.09.2022.

08:45

Autor: V.K./HRT/Hina

Nuklearni sporazum

Nuklearni sporazum

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Iran je poslao "konstruktivan" odgovor na američke prijedloge o oživljavanju iranskoga nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svjetskim silama, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova, dok je SAD priopćio da se s tom ocjenom ne slaže.

- Tekst koji je Iran poslao ima konstruktivan pristup u svrhu finaliziranja pregovora, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani, prenijela je državna mreža IRIB u petak.

Međutim, američki State Department dao je drukčiju procjenu.

- Možemo potvrditi da smo primili iranski odgovor preko EU-a, rekao je glasnogovornik i dodao kako ga proučavaju i odgovorit će preko EU-a, no nažalost odgovor nije konstruktivan.

Glasnogovornica Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće Adrienne Watson rekla je da su neke su razlike uklonjene proteklih tjedana, ali druge su ostale.

U izvješću IRIB-a navodi se da je iranski odgovor poslan predstavniku EU-a za vanjsku politiku Josepu Borrellu, koji je koordinirao pregovore.

Nakon 16 mjeseci posrednih pregovora između Teherana i Washingtona, Borrell je rekao 8. kolovoza da je EU dao posljednju ponudu za prevladavanje slijepe ulice i oživljavanje pregovora.

Iranu trebaju jača jamstva Washingtona za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015., reklo je iransko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu dodajući da bi UN-ovo nadzorno tijelo za atomsku energiju trebalo odbaciti "politički motivirane istrage" iranskog nuklearnih programa.

U skladu sa sporazumom iz 2015. Iran je ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od sankcija SAD-a, EU-a i UN-a.

Onda je tadašnji američki predsjednik Donald Trump odustao od sporazuma 2018., uz objašnjenje da je sporazum previše velikodušan prema Teheranu. Ponovno je nametnuo sankcije Iranu, što je navelo Teheran da nastavi s prije zabranjenim nuklearnim aktivnostima i oživi američke, europske i izraelske strahove da možda radi na atomskoj bombi.

Iran niječe da ima takve ambicije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!