Iran prijeti da će trajno blokirati WhatsApp i Instagram

17.12.2022.

22:58

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: BigTunaOnline / Shutterstock

Iran prijeti da će trajno blokirati komunikacijsku platformu WhatsApp i društvenu mrežu Instagram, koje su veoma popularne u zemlji, piše u subotu njemačka agencija dpa.

Američka internetska tvrtka Meta, vlasnik Facebooka, WhatsAppa i Instagrama, dosad nije odgovorila na pismo koje su joj poslale iranske vlasti početkom prosinca, u kojem od nje traže da otvori predstavnički ured u zemlji i da svoje smjernice prilagodi propisima Islamske Republike.

- Ako Meta ne odgovori na naše pismo, to bi mogao biti uvod u trajnu blokadu, rekao je šef iranskog nacionalnog kibernetičkog centra Abolhassan Firouzabadi u intervjuu za novine objavljenom u subotu.

Iranske sigurnosne snage već su blokirale Instagram i WhatsApp kao dio prosvjeda koji sada traju tri mjeseca. Prema Teheranu, te aplikacije uključene su u "zavjeru protiv Irana, predvođenu stranim neprijateljima".

Tako iransko vodstvo opisuje višemjesečne protuvladine prosvjede diljem zemlje, u kojima je smrtno stradalo nekoliko stotina ljudi. Iran namjerava poduzeti i pravne korake protiv Mete.

Kritičari iranskog sustava masovna ograničenja pristupa internetu i blokadu aplikacija smatraju pokušajima da se spriječi širenje informacija, fotografija i videa o prosvjedima.

Novinarima nije dopušteno nezavisno izvještavati o prosvjedima. Novinari koji su zanemarili cenzuru bili su uhićeni, a deseci su još u zatvoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!