Iran pristao na inspekciju IAEA-e ovaj mjesec

10.11.2022.

16:10

Autor: Hina/HRT

IAEA

IAEA

Foto: Fly Of Swallow Studio / Shutterstock

Iran je pristao na inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ovaj mjesec koja bi dala odgovore na pitanja o porijeklu čestica uranija pronađenih na tri mjesta, stoji u izvješću agencije u koje je Reuters u četvrtak imao uvid.

Pristanak Irana se dogodio uoči kvartalnog sastanka odbora guvernera IAEA-e idući tjedan na kojem se očekuje da zapadne sile pozovu Iran na suradnju, potez koji obično izazove bijes Irana.

Pitanje porijekla čestica uranija postalo je prepreka u širim razgovorima o obnovi nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila iz 2015. Teheran sada u u okviru pregovora traži da prestanu inspekcije IAEA-e.

Sporazum iz 2015. je ograničio iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje zapadnih sankcija. Godine 2018. je tadašnji američki predsjednik Donald Trump izašao iz pakta i ponovno uveo sankcije Teheranu.

Iran je odgovorio tako što je prekršio ograničenja, više od onih predviđenih sporazumom.

Posljednjih je mjeseci instalirao stotine naprednih centrifuga za obogaćivanje uranija u podzemnim postrojenjima Natanz i Fordow.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!