20:57 / 27.10.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Iran pristao na nastavak pregovora u Beču u studenom

Hossein Amir-Abdollahian

Hossein Amir-Abdollahian

Foto: Kirill Kudryavtsev / REUTERS

 Iran je spreman nastaviti pregovore o svom nuklearnom programu u Beču u studenom, rekao je zamjenik iranskog ministra zadužen za taj predmet Al Bagheri, nakon susreta u Bruxellesu s europskim pregovaračem Enriqueom Morom.

- Vodio sam ozbiljan i konstruktivan razgovor s Enriqueom Morom o temeljima uspješnog pregovaranja. Dogovorili smo početak pregovora prije kraja studenoga. Točan datum ćemo objaviti sljedećeg tjedna, naveo je u poruci na Twitteru.

- Nakon procjene razgovora Bagherija i Mora, odlučit ćemo datum pregovora skupine 4+1 (pet država potpisnica), ali neće biti prekasno, izjavio je u Teheranu šef iranske diplomacije Hossein Amir-Abdollahian.

EU vrši pritisak na Irance da nastave pregovore u Beču i spase sporazum zaključen 2015. kojim bi se trebalo spriječiti Teheran da nabavi nuklearno oružje. Pregovori su obustavljeni od lipnja i izbora novog iranskog predsjednika.

- Pregovori se trebaju održati u Beču, inzistiraju u Bruxellesu. Iranci su tražili susret s Enriqueom Morom kako bi razgovarali o neriješenim pitanjima nakon razgovora s europskim pregovaračem 14. listopada u Teheranu.

- Oni žele pojašnjenja teksta koji je na stolu u Beču i bilateralne kontakte s nekim zemljama potpisnicama, rekao je prošlog tjedna jedan europski dužnosnik. Ali nije bilo govora da Europljani bilo što bilateralno pregovaraju s predstavnicima iranskog režima.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, koordinator pregovora o nuklearnom sporazumu 2015. s Iranom (JCPOA), mora se konzultirati s drugim potpisnicima kao i Sjedinjenim Državama, spremnim vratiti se u sporazum koji je 2018. napustio Donald Trump, prije određivanja datuma nastavka pregovora u Beču.

Europljani su iranske najave ocijenili "preuranjenima".

Sporazum zaključen između Irana s jedne strane i Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Kine, Rusije, Francuske i Njemačke s druge nudi Teheranu ukidanje dijela međunarodnih sankcija koje guše njegovo gospodarstvo u zamjenu za drastično smanjenje iranskog nuklearnog programa, koji je pod strogom kontrolom Ujedinjenih naroda.

Amerikanci su nestrpljivi i ponovo su u ponedjeljak upozorili da su spremni poduzeti "druge mjere" ako propadnu pregovori za spašavanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

- Vrata" diplomacije "neće vječno biti otvorena, upozorio je američki izaslanik za Iran Rob Malley.

- U određenom trenutku, JCPOA neće imati smisla jer će Iran postići nepovratan napredak u nuklearnom programu, upozorio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!