Iran: Prosvjedi ispred francuskog veleposlanstva zbog karikatura Hamneija

08.01.2023.

20:43

Autor: Hina/HRT/A.V.

Prosvjed ispred francuskog veleposlanstva u Teheranu

Prosvjed ispred francuskog veleposlanstva u Teheranu

Foto: Majid Asgaripour / Reuters

Više desetaka Iranaca okupilo se u nedjelju ispred zgrade francuskog veleposlanstva u Teheranu paleći francuske zastave u znak prosvjeda protiv karikatura vrhovnog vođe Islamske Republike Alija Hamneija objavljenih u francuskom satiričnom tjedniku Charlieju Hebdou.

Prosvjednici, većinom učenici šijitskih vjerskih škola i žene u burkama, okupljeni u središtu Teherana, nosili su iranske zastave, plakate s Hamneijevim likom i transparente s porukama protiv satiričnog lista, izvijestio je France Presse.


"Francuska, odustani od svog neprijateljstva" i "Francuska, srami se", izvikivali su prosvjednici koji su palili francuske zastave.


Charlie Hebdo je u srijedu objavio niz karikatura najvišeg vjerskog i političkog vođe Islamske Republike Irana, ajatolaha Alija Hamneija.


Iran je osudio "uvredljive i nepristojne" karikature objavljene u posebnom izdanju izašlom u prigodi obljetnice krvavog islamističkog napada na pariški ured Charlieja Hebdoa 2015.


Satirični list je rekao da je karikature objavio kako bi pružio potporu iranskom narodu u prosvjedima što ih je potaknula smrt Mahse Amini, 22-godišnje Iranke koja je umrla u pritvoru pošto ju je uhitila moralna policija zbog nepoštovanja pravila odijevanja za žene.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!