12:13 / 09.02.2022.

Autor: Hina/HRT

"Iran razvio raketu s dometom od 1450 km"

Iran razvio dugodometnu raketu

Iran razvio dugodometnu raketu

Foto: Yeti studio / Shutterstock

Iran je u srijedu predstavio novu raketu dometa 1450 kilometara, objavila je poludržavna novinska agencija Tasnim dan nakon nastavka pregovora u Beču o spašavanju nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. godine.


Raketa je predstavljena tijekom posjeta najviših iranskih vojnih dužnosnika raketnim bazama Revolucionarne garde (IRGC).


- Ovo strateško oružje je raketa dugog dometa treće generacije koju je razvio IGRC, pogoni se krutim gorivom te je sposobna probiti raketne štitove visokom manevarskom sposobnošću, prenosi Tasnim.


Modificirani dizajn 'Heibaršekana' za trećinu je smanjio njegovu težinu u odnosu na slične rakete, dodaje agencije, naglasivši da je i šest puta skraćeno vrijeme pripreme za njeno lansiranje.


Šef oružanih snaga Mohammad Bageri tom prigodom rekao je kako će Iran nastaviti razvijati svoj raketni program, i po kvaliteti i po kvantiteti.


Delegati u Beču tvrde da su nisu postigli veći napredak od obnove pregovora u studenome. Zapadne sile vjeruju da je ostalo malo vremena prije no što Iran razvije nuklearne sposobnosti koje će sporazum iz 2015. učiniti suvišnim.


Najviši iranski sigurnosni dužnosnik Ali Šamhani u srijedu je kritizirao američki pristup.


Glasovi iz američke vlade pokazuju da u toj državi ne postoji koherentnost kako bi se donijele političke odluke u smjeru napretka na pregovorima u Beču, napisao je na Twitteru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!