20:01 / 17.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Iran: Rušenje ukrajinskog zrakoplova greška protuzračne obrane

Komemoracija u Kijevu na prvu godišnjicu pada zrakoplova

Komemoracija u Kijevu na prvu godišnjicu pada zrakoplova

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Iranska uprava za civilno zrakoplovstvo objavila je da je uzrok pada ukrajinskog putničkog zrakoplova u siječnju 2020. pogreška protuzračne obrane jer je zrakoplov pogrešno identificiran kao neprijateljska meta.

- Zrakoplov je identificiran kao neprijateljska meta zbog pogreške zapovjedništva protuzračne obrane u blizini Teherana te su na zrakoplov ispaljena dva projektila, piše u završnom službenom izvješću.


U njemu se dodaje da postupanje ukrajinskog zrakoplova nije imalo nikakvu ulogu u počinjenoj pogrešci protuzračne postrojbe.


Iranska revolucionarna garda srušila je 8. siječnja 2020. ukrajinski putnički zrakoplov ubrzo nakon polijetanja s aerodroma u Teheranu pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade. Zrakoplov je srušen projektilima zemlja-zrak.


Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba je danas kritizirao to izvješće kao ciničan pokušaj iranskih vlasti da sakriju prave razloge rušenja zrakoplova.


- Ono što smo danas vidjeli u izvješću nije ništa drugo nego ciničan pokušaj skrivanja pravih razloga za rušenje našeg zrakoplova. Nećemo dozvoliti Iranu da sakrije istinu i nećemo mu dopustiti da izbjegne odgovornost za taj zločin, napisao je Kuleba na Facebooku.


Nakon što je prvotno odbijao optužbe da su njegove snage srušile zrakoplov u kontekstu napetosti nakon iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku, Iran je ubrzo priznao da je bez namjere, ljudskom pogreškom, srušio ukrajinski zrakoplov.


Iran je prošle godine napao američke baze u Iraku što je rekao da je bio odgovor na likvidaciju njihovog najmoćnijeg zapovjednika Kasema Sulejmanija koji je ranije ubijen u američkom zračnom napadu na zračnu luku u Bagdadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!