Iran: Saudijska Arabija ponovno otvorila veleposlanstvo u Teheranu

09.08.2023.

19:29

Autor: P.F./Hina/HRT

Zastave Saudijske Arabije i Irana

Zastave Saudijske Arabije i Irana

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Saudijska Arabija ponovno je otvorila svoje veleposlanstvo u Iranu, nakon više od sedam godina spora s Teheranom, objavila je u srijedu iranska novinska agencija Irna.

Ponovno otvaranje veleposlanstva dolazi nakon poboljšanja odnosa dvaju bliskoistočnih rivala i neočekivanog sporazuma posredstvom Kine koji je potpisan 10. ožujka s ciljem obnove odnosa.

Teheran i Rijad prekinuli su odnose 2016. nakon što su prosvjednici napali saudijske diplomatske misije u Iranu jer je Rijad pogubio šijitskog klerika.

Veleposlanstvo Saudijske Arabije u Iranu u nedjelju službeno počinje s radom u našoj zemlji, objavila je Irna, pozivajući se na anonimni izvor iz iranske diplomacije. Saudijska vlada još nije potvrdila tu tvrdnju.

Iran je ponovno otvorio diplomatsku misiju u Rijadu 6. lipnja, uz službenu ceremoniju. Teheran je imenovao i veleposlanika, dok Rijad to još nije učinio u Iranu.

Sredinom tog mjeseca u Iranu je boravio princ Faisal ben Farhane, prvi saudijski ministar vanjskih poslova u toj zemlji nakon više od 17 godina.

Dvije države spore se od Islamske revolucije 1979. godine po nizu pitanja, pa su tako podržavale suprotstavljene strane u Siriji, Libanonu i Jemenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!