Iran tvrdi da može proizvesti hiperzvučnu raketu

09.08.2023.

15:56

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Iran je objavio da ima tehnologiju za proizvodnju hiperzvučnih krstarećih raketa, prenose iranski mediji. Ova objava dolazi nekoliko dana nakon najave o dolasku više od tri tisuće američkih vojnika i dva ratna broda na Crveno more s ciljem odvraćanja Irana od zapljene i uznemiravanja trgovačkih brodova koji prolaze Hormuškim tjesnacem. 

Hiperzvučna krstareća raketa otvorit će novo poglavlje u iranskom obrambenom programu jer je iznimno teško presresti krstareću raketu koja leti hiperzvučnim brzinama, objavila je poluslužbena novinska agencija Tasnim. 

Usprkos protivljenju SAD-a i Europe, Iran najavljuje nastavak razvijanja svog obrambenog raketnog programa. Zapadni vojni analitičari smatraju da Iran ipak preuveličava svoje raketne sposobnosti. 

Ta zemlja s jednim od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku tvrdi da njezino naoružanje može doseći baze Izraela i SAD-a u regiji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!