Iran u jeku međunarodnih kritika osudio na smrt još troje prosvjednika

09.01.2023.

Zadnja izmjena 20:14

Autor: M.M./Hina/HRT

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei

Foto: Office of the Iranian Supreme Leader/WANA / via Reuters

Iransko pravosuđe osudilo je još trojicu protuvladinih prosvjednika na smrtnu kaznu zbog "ratovanja protiv Boga", izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija Mizan.

Iran je u subotu objesio još dvije osobe u svojim pokušajima da suzbije prosvjede koji su znatno usporeni otkako su krenula pogubljenja, izvršena tek nekoliko tjedana nakon uhićenja.

Mizan je izvijestio da se Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi i Saeid Yaghoubi, osuđeni za navodna ubojstva pripadnika dobrovoljne milicije Basij tijekom protuvladinih prosvjeda u središnjem gradu Isfahanu, mogu žaliti na presude.

Snage Basij, povezane s elitnom Revolucionarnom gardom, predvode vladino gušenje nemira izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini 16. rujna u pritvoru iranske moralne policije.

Papa Franjo osudio je u ponedjeljak Iran što primjenjuje smrtnu kaznu nad prosvjednicima koji zahtijevaju veće poštovanje prema ženama.

- Pravo na život također je ugroženo i na mjestima u kojima se i dalje primjenjuje smrtna kazna, kao što je to slučaj ovih dana u Iranu, nakon najnovijih prosvjeda na kojima se traži poštivanje dostojanstva žena, rekao je Franjo.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei u ponedjeljak je dao do znanja da država nema namjeru ublažiti svoje djelovanje. Hamenei je u televizijskom obraćanju rekao da su oni koji su "zapalili javna mjesta bez sumnje počinili izdaju". Prema iranskom islamskom zakonu, izdaja se kažnjava smrću.

Aktivisti za ljudska prava smatraju smaknuća, uhićenja i kazne prosvjednicima pokušajem njihova zastrašivanja.

Iako je establišment udvostručio represiju, manji prosvjedi i dalje se odvijaju u Teheranu, Isfahanu i nekoliko drugih gradova.

Najmanje četiri osobe pogubljene su od početka prosvjeda, uključujući dvojicu prosvjednika u subotu, zbog navodnog ubojstva pripadnika Basija, objavile su pravosudne vlasti.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International upozorio je u prosincu da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 26 osoba u "lažnim suđenjima s ciljem zastrašivanja prosvjednika".

Aktivisti za ljudska prava objavili su na društvenim mrežama da su dvojica prosvjednika, 22-godišnji Mohammad Ghobadlou i 18-godišnji Mohammad Boroughani, prebačeni u samicu uoči pogubljenja u zatvoru Rajai Shahr u gradu Karaju.

Europska unija, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje osudile su Iran zbog pogubljenja prosvjednika.

Islamska Republika, koja je za nemire okrivila svoje strane neprijatelje, među njima i SAD, suzbijanje prosvjeda smatra očuvanjem nacionalnog suvereniteta.

Njemačka najavila nove sankcije protiv Irana zbog pogubljenja prosvjednika

Njemački kancelar Olaf Scholz osudio je u ponedjeljak primjenu smrtne kazne protiv prosvjednika u Iranu, a njegov glasnogovornik je rekao da Berlin želi pojačati pritisak na iranske vlasti novim međunarodnim sankcijama.

"Tim pogubljenjima iranski režim koristi smrtnu kaznu kao sredstvo represije", napisao je Scholz na Twitteru dodavši: "To je užasno".

Rekao je da bi se Iran trebao suzdržati od daljnjih pogubljenja nakon ubojstva 22-godišnjeg Mohameda Mehdija Karamija i 39-godišnejg Sejeda Mohameda Hoseinija.

- Zajedno s našim međunarodnim partnerima, još ćemo povećati pritisak na iranski režim, rekao je glasnogovornik vlade na redovitoj konferenciji za novinare te dodao da Iran mora vidjeti da će platiti cijenu ako nastavi.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je cilj s ostalim članicama Europske unije dogovoriti četvrti paket sankcija kao odgovor na represiju.

EU pozvala iranskog veleposlanika zbog egzekucija prosvjednika

Europska unija pozvala je u ponedjeljak na razgovor iranskog veleposlanika pri Uniji kako bi izrazila užasnutost egzekucijama dvojice Iranaca uhićenih za vikend u sklopu nasilnog gušenja protuvladinih prosvjeda.

Stefano Sannino, glavni tajnik Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), ponovno je izrazio revoltiranost EU-a veleposlaniku Hoseinu Dehganiju, stoji u priopćenju EEAS-a.

Sannino je također ponovio poziv EU-a iranskim vlastima da bez odgode ponište smrtne kazne koje su već izrečene drugim prosvjednicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!