15:21 / 09.04.2020.

Autor: V.K./Hina

Iran: ubijeno više od 30 zatvorenika u gušenju prosvjeda

Foto: REUTERS/Jorge Cabrera

Foto: REUTERS/Jorge Cabrera

Foto: - / REUTERS

Više od trideset iranskih zatvorenika ubijeno je tijekom gušenja prosvjeda pokrenutih zbog straha od zaraze novim koronavirusom, izvijestila je organizacija Amnesty International.
Više od trideset iranskih zatvorenika ubijeno je tijekom gušenja prosvjeda pokrenutih zbog straha od zaraze novim koronavirusom, izvijestila je organizacija Amnesty International.

Amnesty navodi da su tisuće zatvorenika u najmanje osam iranskih zatvora organizirale posljednjih dana prosvjede zbog straha od zaraze novim koronavirusom, od kojeg je, prema službenim podacima, u Iranu, jednoj od pandemijom najteže pogođenim zemalja, umrlo više od 4000 osoba.

Amnesty dodaje da su čuvari zatvora i snage sigurnosti ispaljivali prave metke i suzavac na prosvjednike te ubili 35 zatvorenika i ranili ih stotinjak.

Zamjenica Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku Diana Eltahaw izjavila je kako "je grozno što su iranske vlasti, umjesto da odgovore na legitimne zahtjeve zatvorenika i da ih zaštite od zaraze, ponovno ubijale ljude kako bi ušutkale njihovu zabrinutost". Dodala je da je o tome pokrenuta istraga.

Amnesty navodi da su neovisni mediji i organizacije za ljudska prava izvijestili da su neki zatvorenici bili testirani i pozitivni na Covid-19 pa su brojni zatvorenici tada organizirali štrajkove glađu kako bi upozorili na uvjete u kojima borave tijekom opasnosti od širenja zaraze.

Amnesty je također pozvao iranske vlasti da odmah i bezuvjetno puste političke zatvorenike.

Teheran tvrdi da u iranskim zatvorima nema ni jednog političkog zatvorenika.

Glasnogovornik ministarstva pravosuđa izjavio je 29. ožujka da je ukupno 100.000 zatvorenika dobilo dozvolu za dvotjednu odsutnost u povodu iranske Nove godine (ove godine od 19. ožujka do 3. travnja) i ta je dozvola produljena do 19. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!