Iran zaplijenio drugi tanker u tjedan dana

03.05.2023.

23:57

Autor: M.M./HRT/Hina

Iran zaplijenio drugi tanker u tjedan dana

Iran zaplijenio drugi tanker u tjedan dana

Foto: U.S. Naval Forces Central Command / U.S. 5th Fleet / via Reuters

Iranska revolucionarna garda (IRGC) zaplijenila je tanker u Hormuškom tjesnacu, objavila je američka mornarica u srijedu podsjetivši da je riječ o drugoj zapljeni u tjedan dana, a grčko ministarstvo upozorilo je još u travnju brodovlasnike da izbjegavaju plovidbu blizu iranskih voda.

Sjedinjene Države pozvale su Iran da "odmah" oslobode tanker zaplijenjen u strateškoj pomorskoj zoni koja povezuje zemlje proizvođače nafte u Perzijskom zaljevu sa svjetskim tržištima.

Brod pod panamskom zastavom isplovio je iz Dubaija prema Fujairahu, drugoj luci u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kada je zaplijenjen, objavila je američka 5. flota stacionirana u Bahreinu.

Američka mornarica objavila je i video snimku.

Na brodu je 30 osoba među kojima i grčki kapetan i članovi posade s Filipina i Šri Lanke, rekao je za AFP glasnogovornik grčkih obalnih straža.

Iranska vojska već je zaplijenila 27. travnja tanker Advantage Sweet u Omanskom zaljevu koji je plovio prema Sjedinjenim Državama. Teheran je tada ustvrdio da je brod pokušao pobjeći pošto se sudario s iranskim brodom pri čemu je bilo ranjenih.

Stranica za praćenje plovila TankerTrackers.com navodi da je Advantage Sweet još u iranskoj luci Bandar Abbas.

Grčko ministarstvo za brodarsku industriju objavilo je 20. travnja upozorenje brodovlasnicima da izbjegavaju ploviti blizu iranskih voda, navodi Retuers koji je imao uvid u tu preporuku objavljenu prije zapljene prvog tankera.

Mnogi od vodećih brodovlasnika registrirani su u Grčkoj, kao i brojni menadžeri i općenito brodarska industrija.

Otprilike petina svjetske sirove nafte i naftnih derivata prolazi kroz Hormuški tjesnac, uski pojas između Irana i Omana, jedan od najvažnijih na svijetu plovnih putova za izvoz nafte.

Od 2019. dogodio se niz napada u strateškim zaljevskim vodama u vrijeme napetosti između Sjedinjenih Država i Irana.

Neizravni pregovori Teherana i Washingtona o oživljavanju iranskog nuklearnog pakta sa svjetskim silama iz 2015. u zastoju su od rujna zbog niza pitanja, uključujući iransko nasilno gušenje prosvjeda, prodaju bespilotnih letjelica Rusiji i ubrzanje razvoja nuklearnog programa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!