Iran želi pridonijeti "jedinstvu islamskog svijeta" sa Saudijskom Arabijom

17.08.2023.

20:21

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Andy.LIU / Shutterstock

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian izjavio je u četvrtak da njegova zemlja radi na "jedinstvu islamskog svijeta", u prigodi svog prvog službenog posjeta Saudijskoj Arabiji nakon diplomatskog približavanja tih dviju suparničkih sila na Bliskom istoku.

Iran, zemlja sa šijitskom većinom i Saudijska Arabija, sa sunitskom većinom, desetljećima su u napetim odnosima i na suprotnim stranama u regionalnim sukobima.

Amir-Abdollahian i saudijski šef diplomacije Faycal ben Farhane sastali su se u dvorani "Islamske solidarnosti", a što je Iranac nazvao "uvodom za susret predsjednika dviju država" no nije rekao kada će predsjednik Ebrahim Raissi posjetiti Saudijsku Arabiju na poziv kralja Salmanea.

- Sigurni smo da će ovi susreti i suradnja pridonijeti jedinstvu islamskog svijeta, istaknuo je iranski dužnosnik.

Hossein Amir-Abdollahian opetovao je potporu Islamske Republike palestinskoj stvari, a Faycal ben Farhane je potvrdio nastavak rada saudijskog veleposlanstva u Teheranu, ocijenivši ga "novom etapom u razvoju veza dviju država".

Iran i naftom bogata monarhija u Perzijskom zaljevu prekinuli su diplomatske veze 2016. nakon napada prosvjednika na saudijska diplomatska predstavništva u Iranu, kao odgovor na odluku Rijada da pogubi utjecajnog šijitskog vođu.

Obnovljene diplomatske veze


Nakon dugih pregovora, u kojima je posredovao Irak, dvije suparničke sile pristale su na obnovu diplomatskih veza u okviru ugovora potpisanog u ožujku pod kineskim pokroviteljstvom.

Diplomatsko zatopljenje probudilo je nadu u regionalno smirivanje, u času kada se Saudijska Arabija pokušava izvući iz rata u Jemenu u kojem je intervenirala 2015. na strani provladinih snaga u sukobu s Hutima, pobunjenicima bliskim Iranu.

Nadalje, upravo je vrlo utjecajna Saudijska Arabija, koja je vrlo utjecajna, omogućila povratak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u Arapsku ligu.

Sirija je isključena iz panarapske organizacije 2011. pošto je Asadov režim krvavo gušio protuvladine prosvjede koji su poslije prerasli u građanski rat.

No saudijsko-iranske veze i dalje su složene, napose zbog spora o plinskom polju na koje pravo polažu obje zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!