Iranska nuklearna elektrana prekinula s radom zbog "tehničkog kvara"

21.06.2021.

09:59

Autor: Hina/HRT

Iranska nuklearna elektrana prekinula s radom zbog "tehničkog kvara"

Iranska nuklearna elektrana prekinula s radom zbog "tehničkog kvara"

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Jedina iranska nuklearna elektrana Bušeher u ponedjeljak je prestala raditi na nekoliko dana zbog tehničkog kvara, objavila je Iranska organizacija za atomsku energiju (OIEA) .

Zbog tehničkog kvara elektrana Bušeher je privremeno zatvorena i isključena iz nacionalne električne mreže, priopćila je OIEA u noći na ponedjeljak.

Naravno, nakon što se taj tehnički kvar otkloni, centrala će se za nekoliko dana ponovno spojiti na električnu mrežu, dodala je iranska organizacija.

Elektrana je opremljena s reaktorom snage 1000 megavata, izgradila ju je Rusija i u pogonu je od 2013. godine.

Nazvana po istoimenom gradu, elektrana se nalazi na obali Perzijskog zaljeva te je bliža prijestolnicama zaljevskih monarhija nego Teheranu. Smještena je na području u kojem su česti potresi.

Zaljevske države stoga opetovano iskazuju zabrinutost oko njene pouzdanosti i upozoravaju na mogućnost radioaktivnog curenja u slučaju većeg potresa.

U travnju je regiju pogodio potres snage 5,8 stupnjeva, pokazali su podaci američke seizmološke službe USGS.

Sve instalacije, sva oprema i zgrade u nuklearnoj elektrani Bušeher su u savršenom stanju, a potres nije poremetio njenu aktivnost, objavio je tada ured za odnose s javnošću tog postrojenja.

Iran kao veliki proizvođač nafte i plina želi s vremenom izgraditi 20 nuklearnih elektrana kako bi diverzificirao svoje izvore energije, prenosi agencija France Presse. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!