Iranska šahistica upozorena da se ne vraća u Iran nakon natjecanja bez hidžaba

03.01.2023.

14:47

Autor: V.K./HRT/Hina

Sara Khadem

Sara Khadem

Foto: Pavel Mikheyev / REUTERS

Iranska šahistica stigla je u utorak u Španjolsku nakon što je primila, prema njoj bliskom izvoru, upozorenja da se ne vraća u Iran zbog natjecanja bez hidžaba na međunarodnom turniru u Kazahstanu.

Sara Khadem, rođena 1997. godine, sudjelovala je na prošlotjednom FIDE Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu u Almatyju bez hidžaba - marame kojom žene pokrivaju glavu i koja je obvezna prema strogom iranskom kodu odijevanja.

Izvor, koji nije želio biti imenovan zbog osjetljivosti teme, rekao je da je Khadem naknadno primila nekoliko telefonskih poziva u kojima su je pojedinci upozoravali da se ne vraća kući nakon turnira, dok su drugi govorili da se treba vratiti, obećavajući joj da će "riješiti njezin problem".

Izvor je također rekao da su rođaci i roditelji Sare Khadem, koji su u Iranu, također primili prijetnje.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom slučaja.

Khadem, koja je također poznata kao Sarasadat Khademalsharieh, stigla je u Španjolsku utorak, rekao je izvor.

Nije odgovorila na Reutersov upit za komentar. Novine među kojima su Le Figaro i El Pais prošli tjedan su izvijestile da se Khadem neće vratiti u Iran te da će se preseliti u Španjolsku.

Zbog telefonskih poziva organizatori su odlučili omogućiti osiguranje u suradnji s kazahstanskom policijom, što je rezultiralo smještanjem četiri tjelohranitelja ispred njezine sobe, rekao je izvor.

Khadem je rangirana kao 804. u svijetu, prema stranici Međunarodnog šahovskog saveza. Stranica ju je 25.-30. prosinca navela kao sudionicu brzopoteznih turnira.

Iran je zahvaćen prosvjedima protiv klerikalnog vodstva zemlje od sredine rujna, kad je 22-godišnja Iranka Mahsa Amini umrla nakon što ju je moralna policija pritvorila zbog "nepropisne odjeće".

Zakoni koji nameću obavezno nošenje hidžaba postali su žarišna točka prosvjeda, s nizom sportašica koje su se natjecale u inozemstvu i koje su se pojavljivale bez šalova u javnosti.

Prosvjedi predstavljaju jedan od najsmionijih izazova iranskom vodstvu od revolucije 1979. godine te su privukli Irance iz svih sfera života.

Žene su odigrale istaknutu ulogu, tako što su uklanjale, a u nekim slučajevima spaljivale marame, dok su prosvjednici bili ohrabreni iskazanom podrškom i od sportaša i sportašica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!