Iranske vlasti potvrdile smrt tri prosvjednika na skupu #MahsaAmini

20.09.2022.

22:21

Autor: M.M./HRT/Hina

Iranske vlasti potvrdile smrt tri prosvjednika na skupu #MahsaAmini

Iranske vlasti potvrdile smrt tri prosvjednika na skupu #MahsaAmini

Foto: Murad Sezer / Reuters

Iranske vlasti potvrdile su u utorak da su tri osobe ubijene tijekom prosvjeda zbog smrti mlade žene u pritvoru.

Humanitarne organizacije navode da je u prosvjedima ubijeno petero ljudi.

Prosvjedi u Iranu nastavili su se kasno u utorak, a policija je odgovorila suzavcem, prenosi poluslužbena novinska agencija Fars.

Guverner Teherana Mohsen Mansouri optužio je strane agente za poticanje nasilja u prijestolnici.

Neredi u dijelovima Irana najveći su ulični sukobi otkad su Iranci prošle godine prosvjedovali protiv nestašice vode. Iranci su izašli na ulice ne samo zbog ženskih prava, nego i zbog sigurnošću u zemlji i posebno gospodarstva pogošenog međunarodnim sankcijama.

Iranci prosvjeduju zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru nakon što ju je prošli tjedan uhitila ćudoredna policija jer navodno nije poštivala pravilo o hidžabu, piše BBC. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

U pokušaju ublažavanja tenzija pomoćnik iranskog Vrhovnog vođe izrazio je sućut njezinoj obitelji.

Amini je bila iz Kurdistanske pokrajine, a kurdska humanitarna organizacija Hengaw u ponedjeljak je objavila da su u tom dijelu Irana snage sigurnosti ubile tri osobe kad su pucale na prosvjednike.

Guverner Kurdistana potvrdio je tri smrti, no rekao je da su sumnjive i da se ne zna tko je odgovoran za njih.

Građanin Divandarreha ubijen je oružjem kojim se ne koriste oružane skupine, kazao je Esmail Zarei Kuša.

Hengaw je u ponedjeljak objavio da su dvije osobe ubijene u kurdskom gradu Saqezu, rodnom gradu Amini, a peta je ubijena u Degholanu, također u Kurdistanu. Organizacija tvrdi da je samo u ponedjeljak ozlijeđeno 75 ljudi.

U osudama smrti Amini diljem zemlje, perzijski hashtag #MahsaAmini dosegao je gotovo dva milijuna spominjanja na Twitteru. Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju demonstracije u Teheranu i širenje na gradove kao što su Rašt, Mašhad i Isfahan.

Osude UN-a i nevladinih udruga

Obnašateljica dužnosti visoke povjerenice UN-a za ljudska prava Nada Al-Nashif izrazila je zabrinutost zbog nasilja sigurnosnih snaga i smrti Msahse Amini, te nasilja prema prosvjednicima, navodi UN.

Nevladina orgnaizacija Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu objavila je da su ubijene četiri osobe koje su izvikivale slogane "Smrt diktatoru" te "Žena, život, sloboda".

IHR je pozvao zemlje koje imaju diplomatske odnose s Iranom, napose Europsku uniju, da prekinu nova ubojstva u režiji države tražeći od vlade u Teheranu da poštuje ljudska prava.

Njemačka ministrica vanjskih poslova u utorak je pozvala iransko vodstvo da posluša žene koje prosvjeduju na ulicama zbog smrti žene u pritvoru jer one su ustale braneći temeljna ljudska prava.

- Njih treba slušati jer te žene traže prava koja svi ljudi moraju imati, rekla je Annalena Baerbock u New Yorku gdje je stigla na zasjedanje Opće skupštine UN-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!