Iranski aktivisti pozvali na trodnevni prosvjed diljem zemlje

05.12.2022.

09:12

Autor: Hina/HRT/R.S.

Prosvjedi zbog smrti Mahse Amini

Prosvjedi zbog smrti Mahse Amini

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Iranski aktivisti pozvali su na novi val prosvjeda koji počinju danas u svrhu stvaranja ekonomskog pritiska na vlasti u Islamskoj Republici u kojoj traju nemiri diljem zemlje više od dva mjeseca.

Građani su pozvani da se suzdrže od kupnje sljedeća tri dana kako bi se spriječio optjecaj novca u iranskom bankarskom sustavu. Što više trgovina, posebice u gospodarskim središtima u velikim gradovima, trebalo bi ostati zatvoreno do srijede, smatraju aktivisti.


Iran potresaju prosvjedi diljem zemlje nakon smrti Kurdinje Mahse Amini, koju je uhitila državna moralna policija zbog kršenja strogih iranskih islamskih pravila odijevanja za žene. Rečeno je da joj se nekoliko pramenova kose vidjelo ispod marame, poznate kao hidžab.


Umrla je u policijskom pritvoru nekoliko dana nakon uhićenja sredinom rujna. Poziv na nove prosvjede dolazi nakon što je iransko vodstvo navodno odlučilo ukinuti moralnu policiju, prema iranskom državnom odvjetniku Mohamedu Džafaru Montazeriju. Međutim, promatrači to uglavnom smatraju pokušajem umirivanja prosvjednika s obzirom na planirani trodnevni prosvjed.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!