20:11 / 23.02.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HTV

Iranski nuklearni program

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Markus Distelrath / PIXABAY

Dok administracija američkog predsjednika Bidena pokušava oživiti sporazum o iranskom nuklearnom programu, Teheran nastavlja s pritiskom na međunarodnu zajednicu. Od danas je Iran, naime i službeno počeo s primjenom zakona kojim ograničava inspekcije UN-ovih stručnjaka koji nadziru njegov nuklearni program.

I nakon Trumpova jednostranog napuštanja sporazuma 2018., pet velikih svjetskih sila koje su ga potpisale s Teheranom inzistiralo je da on ne smije zamrijeti i da inspektori moraju imati pristup iranskim nuklearnim postrojenjima.

- Snimke nadzornih kamera iz naših nuklearnih postrojenja ostaju u Iranu, nećemo ih dati Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju. Dosad smo ih dostavljali na dnevnoj i tjednoj razini, rekao je Mohammad Javad Zarif, iranski ministar vanjskih poslova.

Iranska civilna nuklearna agencija obećala je sačuvati snimke sljedeća tri mjeseca. Proslijedit će ih Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju ako američke sankcije budu ublažene. Iran je, inače, već prekršio ograničenja kada je u pitanju postotak obogaćivanja uranija - sada ga obogaćuje na 20 posto - kao i ona vezana za količinu uskladištenog uranija.

video thumb

- Imamo 492 centrifuge druge generacije za obogaćivanje uranija u našim nuklearnim postrojenjima u Natanzu i Fordu, u njih se trenutačno upumpava plin uranijev heksafluorid. Trenutačno ugrađujemo još 492 takve centrifuge, nadamo se da će to biti završeno sljedećeg mjeseca, rekao je Ali Rabiei, glasnogovornik iranske vlade.

Uz tvrdnju da SAD nije potpisnik sporazuma, Iranci odbijaju američku ideju o službenom sastanku. Zagovaraju neslužbeni. Uz pet zemalja potpisnica sporazuma, bili bi pozvani i Amerikanci.

- Rekli smo da smo spremni ponovno se uključiti u pregovore o iranskom nuklearnom programu. Moramo se pozabaviti i iranskim destabilizirajućim potezima na Bliskom istoku. Djelovat ćemo u suradnji s našim europskim i drugim partnerima na tom putu, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Službeni Teheran pozdravlja posljednje američke poteze i tvrdi da je Bijela kuća na konstruktivnom putu. Poručuje kako od SAD-a očekuje da pokaže dobru volju i ozbiljnu namjeru da se iskupi za prošlost. Nakon toga, kažu, odgovorit će jednakom mjerom.

-SAD ostaje predan tomu da Iran nikad ne stekne nuklearno oružje. Diplomacija je najbolji put za postizanje tog cilja. Ako se Iran vrati striktnom poštovanju obveza iz sporazuma o nuklearnom programu, SAD je spreman učiniti isto. To je poručio predsjednik Biden. Uz pomoć saveznika i partnera tražit ćemo i način da postignemo dugoročniji i snažniji sporazum koji bi obuhvatio i ostala važna pitanja, poput razvoja iranskog programa balističkih projektila, rekao je Antony Blinken, američki državni tajnik.

Iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Hamnei za to vrijeme optužuje Zapad za aroganciju i jezik sile, te prijeti - Nećemo se ograničiti na obogaćivanje uranija do 20 posto. Ako treba, ići ćemo i do 60 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!