Iranski redatelj Jafar Panahi počeo štrajk glađu

02.02.2023.

23:59

Autor: M.Š./Hina/HRT

Jafar Panahi

Jafar Panahi

Foto: Stringer/File Photo / REUTERS

Iranski nagrađivani filmski redatelj Jafar Panahi, koji je već šest mjeseci u zatvoru u Teheranu, počeo je štrajk glađu prosvjedujući protiv uvjeta u kaznionici, stoji u izjavi koju je u četvrtak objavila njegova supruga.

Jafar Panahi, čiji su filmovi odlikovani nagradama na europskim filmskim festivalima, uhićen je u srpnju prije početka velikog vala prosvjeda koji od rujna potresaju Islamsku Republiku.

Unatoč nadama da će biti oslobođen u siječnju, Jafar Panahi ostaje u zatvoru Evin u Teheranu.

- Danas, kao i mnogo ljudi koji su u klopci u Iranu, nemam drugog načina izraziti prosvjed protiv neljudskog postupanja do posegnuti za onim što mi je najdraže: za svoji, životom, rekao je.

- Odbijat ću hranu i vodu i neću uzimati lijekove sve dok me ne oslobode, rekao je sineast koji je štrajk glađu počeo 1. veljače.

- Ostat ću u takvom stanju možda sve dok moje mrtvo tijelo bude oslobođeno iz zatvora, rekao je.

Uhićen 11. srpnja, 62-godišnji Panahi mora služiti zatvorsku kaznu od šest godina, dosuđenu 2010. zbog "propagande protiv sistema".

Vrhovni sud poništio je tu kaznu 15. listopada i naredio novo suđenje što je kod redateljevih branitelja pobudilo nadu da će biti pušten na slobodu.

Jafar Panahi osvojio je Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji 2000. za svoj film Krug". U 2015., osvojio je Zlatnog medvjeda u Berlinu za film "Taksi Teheran", a 2018., nagradu za najbolji scenarij "Tri lica" na Festivalu u Cannesu.

Europski sineasti i udruženja izrazili su potporu zatvorenom kolegi.

- Solidarni smo s Irancima koji se bore za svoja prava, osuđujemo ovo uhićenje i pozivamo na njegovo oslobađanje, napisao je Festival međunarodnog filma u Berlinu na Twitteru.

Panahijev posljednji film prikazan je 2022. na venecijanskoj Mostri u vrijeme kada je redatelj već bio u zatvoru i osvojio je posebnu nagradu žirija.

Jafar Panahi nije jedini filmski djelatnik u Iranu koji je zatvoren.

Nedavno je iz zatvora puštena poznata glumica Taraneh Alidoosti, koja je bila pritvorena jer se fotografirala bez hidžaba u znak podrške Mahsi Amini, Kurdinji ubijenoj u rujnu zbog nepropisnog nošenja pokrivala za kosu i čija je smrt bila okidač za prosvjede.

Borci za ljudska prava objavili su u četvrtak fotografije izmučenog tijela aktivista i liječnika Farhada Meysamija, osuđenog na pet godina zatvora koji odbija hranjenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!