Iransko svadbeno slavlje pokrenulo novi val Covida-19

06.06.2020.

15:28

Autor: T.D./Hina

default error photo
Iran, koji od sredine travnja postupno ublažava mjere karantene, proteklih je dana izvijestio o naglom dnevnom porastu novih zaraza.
Svadbeno slavlje pridonijelo je novom širenju zaraze koronavirusom u Iranu, rekao je u subotu predsjednik Hasan Rohani, ali ustrajao je na tome da zemlja nema druge mogućnosti nego ostaviti svoje gospodarstvo otvorenim usprkos upozorenjima o drugom valu epidemije.

Iran, koji od sredine travnja postupno ublažava mjere karantene, proteklih je dana izvijestio o naglom dnevnom porastu novih zaraza. Ukupna brojka od 3574 novih slučajeva u četvrtak bila je najviša od veljače, kada je objavljena epidemija.

- Na jednom smo mjestu bili svjedoci vrhunca ove epidemije, čiji je izvor bilo vjenčanje koje je uzrokovalo probleme ljudima, zdravstvenim djelatnicima i gubitke za gospodarstvo i zdravstveni sustav zemlje, rekao je Rohani na sastanku nacionalnog odbora za borbu protiv epidemije u Teheranu prenošenom putem televizije. Nije rekao kada se i gdje odvijalo vjenčanje.

Broj novih slučajeva smanjio se na 2269, čime je ukupan broj zaraženih koronavirusom u Iranu 169.425. Umrlo je 8209 ljudi. Zdravstveni dužnosnici upozoravaju na drugi val zaraze, ali kažu da bi razlog porasta u novim slučajevima mogao biti šire testiranje.

Jedan dužnosnik rekao je da je oko 70% novih slučajeva u Teheranu bilo među onima koji su proteklih dana putovali izvan glavnog grada.

Iran se bori da suzbije širenje Covida-19, ali vlasti su zabrinute da bi mjere ograničavanja javnog i gospodarskog života radi suzbijanja virusa mogle uništiti gospodarstvo koje se već bori pod međunarodnim sankcijama.

- U tim okolnostima, nemamo drugog izbora, dodao je Rohani. Moramo raditi, naše tvornice moraju biti aktivne, naše trgovine moraju biti otvorene, a u zemlji mora biti kretanja koliko je potrebno.

Iranska sveučilišta ponovno su otvorena u subotu nakon što su bila zatvorena više od tri i pol mjeseca, izvijestili su državni mediji. Domovi za stare i nemoćne ponovno će se otvoriti sljedeće subote, rekao je Rohani.

Od 21. lipnja moći će se ponovno otvoriti škole, kazališta, koncerti i glazbene dvorane, no smjet će biti ispunjeni samo pola njihova kapaciteta.

Otvorit će se i više džamija, nakon što su se prošli mjesec otvorile one na područjima najmanjeg rizika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!