20:55 / 14.04.2020.

Autor: M.M./Hina

Irska: Povijesni rivali dogovorili koaliciju i traže trećeg partnera

Foto: REUTERS/Phil Noble

Foto: REUTERS/Phil Noble

Foto: - / REUTERS

Kako ni zajedno nemaju većinu, trebaju podršku barem još jedne manje stranke ili osam nezavisnih zastupnika kako bi mogli nadzirati rascjepkani parlament od 160 mjesta.
Čelnici konkurentskih irskih stranaka Fianna Fail i Fine Gael dogovorili su po prvi puta zajedno vladati ako uspiju dobiti dodatnu potporu za formiranje koalicije dva mjeseca nakon izbora koje je zasjenila pandemija Covida-19.

Dvije stranke su žestoki suparnici na desnom centru i smjenjivale su se na vlasti od irskog građanskog rata dvadesetih godina 20. stojeća u kojem su se njihovi utemeljitelji našli na suprotnim stranama, no potpora im je posljednjih godina u padu.

Kako ni zajedno nemaju većinu, trebaju podršku barem još jedne manje stranke ili osam nezavisnih zastupnika kako bi mogli nadzirati rascjepkani parlament od 160 mjesta.

Dvije stranke su u identičnim kratkim izjavama rekle da su njihovi čelnici dogovorili okvirni dokument i da će o njemu izvijestiti svoje stranke u srijedu.

U internom emailu zastupnicima stranke Fine Gael koji je agencija Reuters dobila na uvid, predsjednik stranke Martin Heydon je rekao da su dva čelnika potvrdila spremnost da formiraju većinsku vladu tri ili više stranka "s jednakim partnerstvom između Fine Gaela and Fianna Faila u središtu".

Obje stranke odbijaju koaliciju s ljevičarskom strankom Sinn Fein koja se zalaže za ujedinjenje Irske i koja je na izborima u veljači dobila 37 zastupnika, koliko i Fianna Fail, a dva više od stranke Fine Gael dosadašnjeg premijera Lea Varadkara.

To im kao moguće partnere ostavlja Zelenu stranku koja ima 12 mjesta, te laburiste i socijaldemokrate na lijevom centru, koji imaju po šest zastupnika, no oni do sada nisu iskazali veliku želju da se pridruže takvoj koaliciji.
No dio od 20 nezavisnih zastupnika, od kojih su mnogi njihovi bivši članovi, spreman im se pridružiti i vjerojatno će ih biti dovoljno za postizanje većine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!