17:33 / 03.01.2018.

Autor: HRT

Island donio zakon o jednakim plaćama za muškarce i žene

-

-

Foto: - / -

Brojni političari i borci za ljudska prava smatraju da bi Island u odluci trebale slijediti i druge države.
Island je prvi u svijetu donio zakon po kojemu se tvrtke obvezuju da za isti rad jednako plaćaju muškarce i žene te da će odsad biti ilegalno muškarce plaćati više od žena.

Brojni političari i borci za ljudska prava smatraju da bi Island u odluci trebale slijediti i druge države.

U skladu s novim zakonom uvedenim 1. siječnja tvrtke i vladine agencije s više od 25 zaposlenih morat će posjedovati ceritifikat vlade o politici jednakih plaća za žene i muškarce, a oni koji ne budu poštovali mjere morat će platiti kaznu. 
Ovakav potez Islanda dio je nastojanja da se do 2022. iskorijene nejednakosti među spolovima kada su plaće posrijedi.

Slične propise imaju Švicarska i američka savezna država Minnesota, no Island je prvi u svijetu ovo pravilo ozakonio i proglasio ga obveznim. Zakon su poduprle sve islandske parlamentarne stranke, a borci za ljudska prava kažu da se nadaju kako će islandski zakon potaknuti druge da slijede njihov primjer. Zakon je najavljen 8. ožujka 2017., na Međunarodni dan žena.

Na Islandu već postoji zakon po kojem se najmanje 40 posto žena mora imenovati u odbore tvrtki, a porodiljna prava jednaka su za za muškarce i žene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!