23:55 / 06.05.2020.

Autor: M.Š./Hina

Island gotovo potpuno zaustavio covid-19

Foto: REUTERS/Stoyan Nenov/File Photo

Foto: REUTERS/Stoyan Nenov/File Photo

Foto: - / REUTERS

Na Islandu se zaključno s proteklim tjednom oporavilo 97 posto oboljelih od covida-19, a pojavila su se samo dva nova slučaja u sedam dana.
Na Islandu se zaključno s proteklim tjednom oporavilo 97 posto oboljelih od covida-19, a pojavila su se samo dva nova slučaja u sedam dana te izgleda da je u zemlji zaraza gotovo u potpunosti eliminirana, priopćila je islandska vlada u srijedu.

Nakon što je početkom ožujka utvrdio prve slučajeve zaraze Island je uveo stroga ograničenja aktivnosti i kretanja, zatvorio je škole, zabranio veća javna okupljanja i uveo stroga testiranja i strategiju praćenja kontakata i kretanja kako bi suzbio širenje covida-19.

To je omogućilo zemlji od oko 360.000 stanovnika da sredinom travnja objavi djelomično otvaranje nakon što je epidemija ranije tog mjeseca dosegla vrhunac i počela se usporavati.

- Ugodno smo se iznenadili vrlo brzim usporavanjem epidemije na Islandu. No iznimno je važno ostati na oprezu i minimalizirati opasnost od ponovno pojave zaraze, rekao je u izjavi glavni epidemiolog Thorolfur Gudnason.

Island je testirao 51,663 svojih stanovnika, odnosno nešto više od 14 posto, što je veći udio nego u gotovo bilo kojoj drugoj zemlji, dijelom zahvaljujući i malobrojnom stanovništvu. 

Većina mjera je ublažena u ponedjeljak, te su se otvorile škole, frizerski saloni a dopuštena su okupljanja do 50 ljudi. 

- 57 posto onih koji su bili pozitivni na testiranju za covid-19 već je bilo izolirano u karanteni kada im je bolest dijagnosticirana, što vjerujemo da potvrđuje učinkovitost tih mjera protiv širenja virusa, rekla je vlada.

Pravilo o držanju razmaka od dva metra između ljudi ostat će na snazi još neko vrijeme, a teretane i bazeni će ostati zatvoreni.

Ukupno je na Islandu 1799 ljudi bilo pozitivno na testiranju na covid-19 a 1750 od njih je bolest preboljelo. Sada ima samo 39 aktivnih slučajeva a tri su sobe hospitalizirane zbog zaraze koronavirusom.

Umrlo je deset osoba kojima je dijagnosticiran covid-19 a sedmero ih je bilo starije od 70 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!