10:05 / 16.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Isprika australskog premijera zbog seksualnog skandala u parlamentu

Zastava Australije

Zastava Australije

Foto: - / Pixabay

Australski premijer Scott Morrison ispričao se ženi koja tvrdi da je prije dvije godine silovana u parlamentu zbog načina na koji se tada postupalo s njezinom tužbom. Morrison je naredio istragu o kulturi radne sredine u vladinim uredima.

Žena je u ponedjeljak za internetski portal Vijesti i Kanal 10 rekla da ju je u uredu sadašnje ministrice obrane Linde Reynolds u ožujku 2019. silovao neimenovani kolega, koji je također radio za Morrisonovu vladajuću liberalnu stranku. Rekla je da je početkom travnja te godine razgovarala s policijom, ali da je odlučila ne podnijeti formalnu tužbu zbog zabrinutosti da bi to naštetilo njezinim izgledima za karijeru. 

Ne zna se je li sada podnijela formalnu prijavu policiji.

Izlazeći u javnost s optužbom, žena je rekla svoje ime medijima, ali agencija Reuters navodi da se suzdržava od objavljivanja imena žrtava silovanja. Policija u glavnom gradu potvrdila je da je razgovarala s njom u travnju 2019., ali da je ona odlučila da neće podnijeti formalnu tužbu. Žena je rekla da je višem osoblju u ministričinu uredu rekla za navodni napad. Rekla je da su je tada zamolili da prisustvuje sastanku u uredu u kojem tvrdi da je napadnuta

Morrison se u utorak ispričao ženi i obećao istragu.

- To se nije trebalo dogoditi i ja se ispričavam. Želim biti siguran da je svaka mlada žena koja radi na ovom mjestu sigurna, rekao je premijer Scott Morrison novinarima u Canberri. Nekoliko sati kasnije ispričala se i Linda Reynolds. U vrijeme navodnog silovanja ona je bila ministrica obrambene industrije, a dva mjeseca kasnije postala je ministrica obrane.

Liberalnu stranku stalno prate optužbe za neprimjereno ponašanje prema ženama.

Neke zastupnice izjavile su 2019. da se osjećaju zlostavljano, podržavajući potez svrgavanja tadašnjeg premijera Malcolma Turnbulla, a bivša članica Liberalne stranke prošle godine podnijela je službenu prijavu zbog neprimjerenog ponašanja tadašnjeg ministra imigracije Alana Tudgea, koji je optužbe zanijekao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!