19:43 / 26.08.2018.

Autor: D.N./HRT

Isprika Pape za mračne epizode irskog klera

-

-

Foto: - / -

Drugog i posljednjeg dana posjeta Irskoj papa Franjo zatražio je oprost za, kako je rekao, "skandal i izdaju" koju su doživjele žrtve spolnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.
Drugog i posljednjeg dana posjeta Irskoj papa Franjo zatražio je oprost za, kako je rekao, "skandal i izdaju" koju su doživjele žrtve spolnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.

Dublinom se tijekom posjeta vozio i u Škodi, odbacivši blindiranu limuzinu. Među dvjestotinjak tisuća vjernika u parku Phoenix, na misu kojom je završen još jedan Svjetski susret obitelji, stigao je ipak u papamobilu. S oltara, poglavar Katoličke crkve zatražio je oprost za mračne epizode tamošnjeg klera.

"Tražimo oprost za vremena kada kao Crkva nismo žrtvama bilo kakvog zlostavljanja pokazali suosjećanje pri traženju pravde i istine ni poduzeli konkretne korake. Tražimo oprost za neke članove crkvene hijerarhije koji nisu vodili računa o tim bolnim slučajevima, te su šutjeli o tome", kaže papa.

Imena stotina beba umrlih u tamošnjim domovima za nevjenčane majke koje je vodila Crkva pročitana su na mjestu dječje masovne grobnice. Čitali su ih oni koji su preživjeli jer su posvojeni, njihove majke skončavale su u praonicama i drugim radno-popravnim ustanovama za posrnule djevojke. I na njih, ali i na preživjele zlostavljane maloljetnike mislio je Papa tijekom jutarnjeg angelusa u marijanskom svetištu Knock."Nitko od nas ne može ostati imun na priče tadašnje djece koja su bila zlostavljana. Izgubili su nevinost, zbog bolnih sjećanja ostali su im ožiljci. Te otvorene rane traže od nas da budemo čvrsti i odlučni u dosezanju istine i pravde. Molim Boga za oprost tih grijeha, izdaje koju osjećaju mnogi u Božjoj obitelji", rekao je.

Jedna od žrtava svećeničkog zlostavljanja Papi je tijekom sinoćnjeg sastanka darovala svoju knjigu i, kao simbol stradanja, par dječjih papučica. Sastanak je trajao sat i pol, papa Franjo se ispričao za zlodjela dijela irskog klera.

"Ono što nas je doista šokiralo jest to da je, govoreći o zataškavanju i korupciji u samom Rimu, doslovno te ljude nazvao - izmetom. I njegov prevoditelj bio je u šoku i tražio da pojasni izraz, ali Papa je uz gestikulaciju ponovio da su izmet", prepričao je Paul Redmond iz Koalicije zlostavljanih majki i djece.

Slučajno ili ne, baš danas bivši apostolski nuncij u SAD-u, umirovljeni nadbiskup Vigano pozvao je Papu na ostavku. Tvrdi da ga je još 2013. upoznao sa slučajem seksualnog zlostavljanju sjemeništaraca i svećenika koje je počinio kardinal McCarrick, a tek je prošloga mjeseca prihvatio njegovu ostavku. Zasad nema reakcije Svete Stolice, mnogi smatraju kako je riječ o dobro planiranom bočnom udaru Franjinih konzervativnih protivnika u samom crkvenom vrhu...

"Bilo je glasina i optužbi vezanih uz McCarrickovo ponašanje prema sjemeništarcima. Zbog seksualnog uznemiravanja plaćene su i odštete. Iako je mnogo ljudi znalo za glasine, pa i konkretne slučajeve, crkva nije mogla učiniti ništa sve dok se nisu pojavili navodi o zlostavljanju maloljetnika. Tada je papa Franjo reagirao", kazao je Christopher Lamb, rimski dopisnik tjednika The Tablet.

Bio je ovo u mnogočemu povijesni posjet Svetog Oca Irskoj. Premijer zemlje koja i dalje živi vjeru, ali očito drukčije nego nekad, ponovio je kako svi brakovi nužno ne uspijevaju, kako žene imaju pravo na vlastite odluke te da je obitelj, bez obzira na to u kojem obliku bila, uvijek obitelj. Bitno je da ljubav pobjeđuje...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!