ISS jedino mjesto suradnje Rusa i Amerikanaca

30.03.2022.

19:36

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/P.F./HRT

Povratak na Zemlju s ISS-a

Povratak na Zemlju s ISS-a

Foto: NASA/Bill Ingalls / Reuters

Američki astronaut i dva ruska kozmonauta sletjeli su u Kazahstan napustivši Međunarodnu svemirsku postaju u istoj kapsuli. S obzirom na odnos Washingtona i Moskve koji je zbog ruske agresije na Ukrajinu doveden do usijanja, cijeli svijet prati što se događa i u svemiru. Postojala je bojazan da bi se eskalacija sukoba mogla preliti i na dugogodišnju suradnju Rusa i Amerikanaca u tom području.

Dok dio posade ostaje na svemirskoj postaji, dvojica ruskih kozmonauta i američki astronaut oprostila su se od kolega. 

U ruskoj kapsuli Soyuz nakon nekoliko sati sletjeli su u središnji Kazahstan. Mark Vande Hei i Pyotr Dubrov vratili su se na Zemlju nakon godine dana.

Oko 420 kilometara udaljenoj od Zemlje surađuje 15 zemalja. Među njima Rusi i Amerikanci.

- Uvijek ćemo se sjećati međunarodne svemirske postaje kao izvrsnog primjera što čovječanstvo može kada surađuje poput nas, rekao je američki astronaut Mark Vande Hei. 

- Bio sam zapovjednik ove izvrsne posade. Iako ljudi imaju problema na zemlji, u orbiti mi smo jedna posada i mislim da je Međunarodna svemirska postaja simbol prijateljstva i suradnje, rekao je ruski kozmonaut Anton Škaplerov.

I možda je to jedino mjesto gdje suradnja dviju zemalja i dalje traje.

- Gore je drugačija situacija, moraju zajedno raditi da bi mogli zajedno održavati svemirsku postaju kako bi mogli gore raditi. Svima je u interesu da gore obave svoje zadatke, objasnio je astronom Ante Radonić.

Svoje će zadatke na svemirskoj postaji, prema mišljenju stručnjaka, Rusi sigurno obavljati do isteka ugovora, 2024. godine. Ako tada i odu, stručnjaci smatraju da će se moći i bez njih.

- Amerikanci se mogu snaći, iako ruski dio ima propulziju za održavanje orbite, podizanje orbite se može raditi i pomoću američkih svemirskih letjelica. Amerikanci mogu bez Rusa, ali Rusiji će to sve biti jako loše jer je u sve lošijem stanju njihov svemirski program. Ako bi odustali od svemirske postaje to će biti gore po njih, smatra astronom Radonić.

A na svemirsku postaju prije 10-ak dana ruski kozmonauti došli su u žutim odijelima. Iako su to mnogi protumačili kao potporu Ukrajini, Ruska svemirska agencija poručila je da je to puka slučajnost.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!