ISS promijenio smjer da izbjegne krhotine oborenog ruskog satelita

14:20 / 17.06.2022.

Autor: Hina/HRT

ISS

ISS

Foto: Dima Zel / Shutterstock

Međunarodna svemirska stanica (ISS) bila je prisiljena u četvrtak promijeniti smjer kako bi izbjegla krhotine sovjetskog špijunskog satelita koji je prije sedam mjeseci kontroverzno oborila ruska vojska.

Motor svemirske letjelice Progres, koja je bila usidrena na ISS-u, pokrenut je kako bi se promijenila putanja i izbjegao komadić krhotine sa satelita Cosmos 1408, prema onome što je na Telegramu objavio Dmitrij Rogozin, čelnik ruske svemirske agencije Roskozmos.


Ruska vojska srušila je rashodovani satelit i testiranju antisatelitskog oružja 15. studenog 2021. godine.


SAD je tada kritizirao taj potez, upozoravajući da fragmenti satelita mogu ugroziti ISS i međunarodni tim astronauta koji se tamo nalazi.


Kad je svemirska stanica prvi put prošla kroz polje krhotina, posadi je naređeno da odjenu svemirska odijela i uđu u ISS kapsulu predviđenu za bijeg zbog svoje vlastite sigurnosti.


Ruska vojska zanijekala je da je bilo ikakve opasnosti za ISS.


Sovjetski izviđački satelit 1408 poslan je u nisku zemljinu orbitu 1982. godine, gdje je bio operativan dvije godine i gdje se otad nalazi.


Tri Rusa, tri Amerikanca i jedan Talijan trenutno se nalaze na ISS-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!