Istočna Europa je najveće žarište na svijetu

25.10.2021.

22:39

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kirill Braga / REUTERS

Od COVID-a u svijetu je od početka pandemije oboljelo više od 240 milijuna ljudi, a s virusom ih je preminulo već gotovo pet milijuna. Do sada je u borbi protiv pošasti sveukupno upotrijebljeno gotovo sedam milijardi doza cjepiva. No pandemija ne popušta. Istočna Europa trenutačno je najveće žarište na svijetu, a Rusija iz dana u dan ima rekordne brojeve novozaraženih i preminulih.


Za stanovnike šest ruskih regija - Kursk, Nižnji Novgorod, Novgorod, Perm, Samara i Voronjež - danas je počeo plaćeni neradni tjedan. Do kraja mjeseca ta mjera proširit će se na cijelu zemlju. Rusija je prva odobrila cjepivo i počela s cijepljenjem, no ono se sporo provodi. Cijepljena je samo trećina građana, a čak 80 posto novooboljelih imala je lažne potvrde o cijepljenju, upozoravaju liječnici. 

- Kada je mladi liječnik primio majčin smrtni list, pitali su ga je li se cijepio. Rekao je da nije i da neće. Nejasno je što učiniti s nekim koga ni smrt majke ne može uvjeriti u nužnost cijepljenja, kazao je Kurij Panov, liječnik na odjelu intenzivne njege iz Samare.

Stariji od 60 godina koji nisu cijepljeni do daljnjega ne smiju izlaziti. Moskovske škole prešle su na online nastavu. 

Situacija nije izvanredna nego katastrofalna, upozoravaju vodeći srbijanski epidemiolozi. U novom valu Srbija se približava crnom rekordu s početka prosinca prošle godine, kada je u jednom danu umrlo 69-ero ljudi. Tisuće inspektora provjeravaju COVID potvrde u ugostiteljskim objektima. 

- Mogu samo reći da ćemo čekati sedam do deset dana, a ako bude pozitivnog učinka COVID passa, bit ćemo zadovoljni, ako ne, Ministarstvo će tražiti rigoroznije i puno učinkovitije mjere, kazao je Mirsad Đerek, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Srbije. 

COVID propusnice mogle bi postati obvezne u svim zatvorenim prostorima, osim u trgovinama s hranom. 

S 50.000 umrlih tjedno, pandemija je daleko od kraja, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija i poziva na pravedniju raspodjelu cjepiva.

- Imamo sve alate koji su nam potrebni: učinkovite javnozdravstvene i medicinske alate. Za razliku od mnogih drugih zdravstvenih izazova, ovu bolest možemo spriječiti, izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj WHO-a je cijepiti barem 40 posto svjetske populacije do kraja godine.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!