07:29 / 29.01.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Istočna obala SAD-a priprema se za jednu od najgorih snježnih oluja

Snježna oluja

Snježna oluja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Stanovnici New Yorka i Nove Engleske 'pritisnuti' su u subotu snažnim vjetrom, hladnoćom i snijegom koji je napadao do 60 centimetara, očekujući i snježnu oluju, za koju se predviđa da će biti jedna od najgorih u posljednjih nekoliko godina.


Prognoze potencijalno snažne oluje, koja se pomaknula na istočnu obalu nakon formiranja u Atlantskom oceanu kod Carolinasa, potaknule su zračne prijevoznike da otkažu oko pet tisuća letova tijekom vikenda, a očekuje se i kašnjenje više od osma tisuća letova.

Guverneri država Maryland, Massachusetts, New Jersey i New York proglasili su izvanredno stanje, upozorili na vjerojatne nestanke struje i pozvali stanovnike da se u subotu klone cesta.

- Ovo će biti jako velika oluja, vjerojatno jedna od najvećih koje smo doživjeli u posljednjih nekoliko godina. Očekuje se da će uvjeti gotovo onemogućiti putovanja, te pozivamo sve, koliko je to moguće, da ostanu kod kuće i sutra, poručio je guverner Massachusettsa Charlie Baker na konferenciji za novinare.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja o poplavama za obalna područja, a Amtrak je otkazao putnički željeznički promet u većem dijelu regije. Upozorili su i na snježnu oluju u gradskom području Bostona, gdje živi gotovo 4,9 milijuna stanovnika, predviđajući "uvjete zaostajanja" i štetne vjetrove. 

Prognostičari su rekli i da bi u nekim područjima moglo pasti do dva metra snijega, a očekuju se udari vjetra od 113 km na sat, koji će početi rano u subotu, kao i veliki snijeg i u Massachusettsu te od Carolinasa do Mainea.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako su se kupci nagurali u dućane, čiste police dok su spremali osnovne potrepštine uoči oluje.

- Sjeveroistočni vjetar koji će se ovog puhati kroz srednjoatlantske države donijet će ekstremne hladnoće i opasne uvjete mnogim zajednicama, izjavila je savjetnica za domovinsku sigurnost Elizabeth Sherwood-Randall, ističući da će aktivno pratiti predviđene utjecaje oluje i blisko surađivati sa Saveznom agencijom za upravljanje hitnim situacijama kako bi osigurali sve potrebno za saveznom pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!