Istočnolibijske snage pronašle nestali uranij

16.03.2023.

18:36

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Istočnolibijske snage rekle su da su pronašle 10 bačvi s uranijem koje je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) proglasila nestalima i to nedaleko od skladišta na jugu Libije iz kojeg su bile odnesene.

Khaled Mahdžub, predstavnik za medije Libijske nacionalne vojske (LNA), glavne istočne vojne skupine, priopćio je da je pronađeno 10 nestalih bačava, premda se na video snimci koju je poslao vidi da su radnici prebrojali 18 bačvi.


IAEA je u povjerljivom izvješću državama članicama, koje je Reuters dobio na uvid, naveo da je uranij nestao tijekom inspekcije na neimenovanoj lokaciji u Libiji u utorak. Inspekcija te lokacije bila je odgođena prošle godine iz sigurnosnih razloga.


Mahdžub je rekao da je riječ o skladištu koje se nalazi na putu prema granici s Čadom koje je IAEA posjetio 2020. i zapečatio crvenim voskom. 


Bačve su pronađene oko pet kilometara od skladišta, rekao je. 


On pretpostavlja da je skupina iz Čada napala skladište i uzela bačve u nadi da se u njima nalazi oružje ili streljivo, ali ih je zatim ostavila.


IAEA nije komentirao tu informaciju. 


Libijska nacionalna vojska, kojom zapovijeda Kalifa Haftar, ratovala je sa snagama sa zapada zemlje od 2014. do 2020. i 2019. napala je Tripoli ne bi li preuzela vlast. Sukob je okončan prekidom vatre, no politički proces koji ima za cilj ujedinjenje Libije zapeo je u slijepoj ulici i istočne frakcije odbacuju legitimitet međunarodno priznate vlade u Tripoliju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!