17:56 / 03.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Istraga ICC-a o ratnim zločinima na palestinskim područjima

Arhivska fotografija nakon zračnih napada na Gazu 2014.

Arhivska fotografija nakon zračnih napada na Gazu 2014.

Foto: Suhaib Salem / REUTERS

Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda (ICC) objavilo je da će otvoriti formalnu istragu o ratnim zločinima na Palestinskim Područjima koja će obuhvatiti obje strane u sukobu.

Odluka je donesena nakon što je ICC 5. veljače odlučio da je nadležan u tom slučaju, što su Washington i Jeruzalem odbacili, dok je Palestinska samouprava pozdravila.


- Odluka da se otvori istragu uslijedila je nakon mukotrpne preliminarne istrage koju je proveo moj ured koja je trajala gotovo pet godina, priopćila je tužiteljica na odlasku Fatou Bensouda.


- U konačnici, naša glavna briga moraju biti žrtve zločina, i palestinske i izraelske, koji su proistekli iz dugog ciklusa nasilja i nesigurnosti koji je prouzročio duboku patnju i očaj na svim stranama, istaknula je.


Bensouda, koju će na dužnosti zamijeniti britanski tužitelj Karim Khan 16. lipnja, rekla je u prosincu 2019. da su na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jeruzalem, i u Pojasu Gaze počinjeni ili se čine ratni zločini. Imenovala je i izraelske snage sigurnosti i oružane palestinske skupine kao Hamas kao moguće počinitelje.

Idući korak bit će utvrditi vode li Izrael i palestinske vlasti svoje istrage i analizirati ih.


Izrael odbacuje odluku ICC-a 


- Odluka o otvaranju istrage protiv Izraela je izuzetak od mandata suda i rasipanje resursa međunarodne zajednice koje provodi pristrana institucija koja je izgubila sav legitimitet, rekao je ministar Gabi Ashkenazi.


Premijer Benjamin Netanyahu na društvenim je mrežama napisao kako je odluka ICC-a o pokretanju istrage o ratnim zločinima na palestinskim teritorijima "antisemitska" te da će Izrael zaštititi svoje vojnike


Palestinska samouprava pozdravila je odluku tužiteljstva


- To je dugoočekivani korak koji ide u prilog neumornoj palestinskoj borbi za pravdu i odgovornost, što su neophodni stupovi mira koji palestinski narod traži i zaslužuje, priopćilo je palestinsko ministarstvo vanjskih poslova.


Islamistička skupina Hamas također je pozdravila odluku tužiteljstva ICC-a i stala je u obranu svojih akcija nazvavši ih "legitimnim otporom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!