Istraga: Mogao se spriječiti bombaški napad na koncertu Ariane Grande u Manchesteru

02.03.2023.

16:52

Autor: T.D./HRT/Hina

Istraga bombaškog napada na koncertu Ariane Grande u Manchesteru

Istraga bombaškog napada na koncertu Ariane Grande u Manchesteru

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Propuštena je značajna prilika da se poduzmu radnje koje su mogle spriječiti smrtonosni samoubilački bombaški napad na kraju koncerta pop pjevačice Ariane Grande u engleskom gradu Manchesteru 2017., zaključila je istraga u četvrtak.

Ubijeno je 22 ljudi, među njima osmogodišnje dijete, a više od 200 ih je ozlijeđeno nakon što je muškarac aktivirao bombu ručne izrade u Manchester Areni kad su roditelji počeli pristizati po svoju djecu nakon nastupa američke pjevačice.

- Postojala je značajna propuštena prilika da se poduzmu mjere koje su mogle spriječiti napad, rekao je voditelj istrage John Saunders u svom trećem i posljednjem izvješću o bombaškom napadu, najsmrtonosnijem u Britaniji od samoubilačkih napada u londonskom javnom prijevozu 2005.

Saundersova prethodna izvješća zaključila su da je bilo ozbiljnih nedostataka i pogrešaka u osiguranju dvorane. Otkrio je i da bi jedna osoba vjerojatno preživjela da reakcija hitnih službi nije bila manjkava.

Bombaški napad izveo je 22-godišnji Salman Abedi. Njegov mlađi brat Hashem osuđen je 2020. na 55 godina zatvora jer ga je poticao na zločin i pomagao mu.

Treći, stariji brat Ismail, osuđen je u srpnju u odsutnosti jer nije dao iskaz i sudjelovao u istrazi već je pobjegao iz Britanije. Braća Abedi djeca su libijskih roditelja koji su emigrirali u Britaniju za vrijeme vladavine Muammara Gadafija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!