08:37 / 26.10.2018.

Autor: Š.C.I./B.S.LJ./D.M./HRT

Istraga ubojstva policajaca - više privedenih u RS-u

-

-

Foto: - / -

Na mjestu ubojstva okupljaju se građani Sarajeva kako bi odali počast stradalim policajcima i dali dostojanstvenu potporu policijskim službenicima.
Na području Pala i Istočnog Sarajeva policija je privela 13 osoba u sklopu istrage o ubojstvu dvojice policajaca počinjenog tijekom dana u Sarajevu no još nitko nije uhićen i izravno doveden u vezu s tim zločinom, potvrdila je glasnogovornica MUP-a RS Mirna Miljanović.

Na mjestu ubojstva okupljaju se građani Sarajeva kako bi odali počast stradalim policajcima i dali dostojanstvenu potporu policijskim službenicima. Prema podacima policijskih uprava u 2017. u BiH ukradeno je 775 vozila od kojih 431 na području sarajevske županije.

Za istragu je nadležno Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu a pretpostavlja se da iza ubojstva policajaca stoje pripadnici kriminalnih skupina koje djeluju s područja RS-a a organizirano kradu automobile na području glavnog grada BiH koji je administrativno u sastavu drugog entiteta. Na terenu su četiri kantonalna tužitelja, Sarajevska kantonalna policija, granične policije BiH-a, Ministarstva unutarnjih poslova i Republike Srpske te brojne sigurnosne agencije. 

Na mjestu ubojstva počeli su se okupljati građani Sarajeva kako bi odali počast stradalim policajcima i dali dostojanstvenu potporu policijskim službenicima. Prema podacima policijskih uprava u 2017. u BiH ukradeno je 775 vozila od kojih 431 na području sarajevske županije, javlja naša reporterka Špela Cvitković Iličić.Policajci Adis Šehović (46) i Davor Vujinović (43) ubijeni su u jutarnjim satima kada su na njih pucale nepoznate osobe koje su pokušavale ukrasti automobil "Golf" hrvatskih registracijskih oznaka parkiran u naselju Alipašino polje. Na policajce su pucali iz zasjede pri čemu je Šehović na mjestu ubijen a Vujinović je umro nešto kasnije u bolnici nakon što su ga liječnici satima pokušavali reanimirati.  

U tijeku je policijska potraga u kojoj sudjeluju policijske agencije obaju entiteta i državna policijska agencija. Na raspolaganje su stavljeni i helikopteri federalnog mupa te mupa republike srpske. Napadnuti su iskusni policajci s 20-ak godina iskustva. Način napada govori  da se radi o vrlo agresivnim počiniteljima, javlja novinarka HRT-a Špela Cvitković Iličić.Podsjetimo, dva policajca naišli su na kradljivce u sarajevskom naselju Alipašino polje prilikom same krađe automobila krapinskih registarskih oznaka. Nisu stigli uključiti rotirke, izaći iz vozila i upozoriti počinitelje. Zločinci su odmah počeli pucati po njima dok su još bili u vozilu. Jedan policijac odmah je preminuo, a drugi je nakon velike i duge borbe liječnika za njegov život ipak podlegao ozljedama.Policija objavila detalje

Vlada sarajevske županije održala je hitnu sjednicu zbog ubojstva jednoga i teškoga ranjavanja drugog policajca. Postoje opravdane indicije da su napadači pripadnici auto-mafije s područja Republike Srpske, kazao premijer Sarajevske županije Adem Zolj. Poduzimaju se sve mjere od strane županijskoga MUP-a da se počinitelji pronađu. MUP Sarajevske županije surađuje u ovoj istrazi s državnim i federalnim policijskim agencijama te MUP-om Republike Srpske.

Mirsad Hadžiabdić, predsjednik Sindikata MUP-a KS rekao je kako je ovo četvrti  brutalni napad na njihove policijske službenike u poslijeratnom razdoblju. "Sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini tragaju za pljačkašima koji su u petak ujutro u Sarajevu ubili jednog policajca a drugog teško ranili i poduzete su sve mjere kako bi se počinitelji tog zločina što prije identificirali i uhitili", izjavio je tijekom dana zapovjednik sarajevske policije Mevludin Halilović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!