12:55 / 04.03.2021.

Autor: Freedom House/HRT/D.D.

Istraživanje: Demokratski Hrvatska je slobodnija od SAD-a

Demokratski Hrvatska je slobodnija od SAD-a

Demokratski Hrvatska je slobodnija od SAD-a

Foto: Ilustracija / Pixabay

Hrvatska je politički i demokratski slobodnija od SAD-a, međutim iza većine zemalja EU. Na najpoznatijoj listi demokratskih sloboda po zemljama, i koja je objavljena jučer, Hrvatska je s 85 bodova ispred SAD-a koji ima 83 boda.

Na listi, koju svake godine objavljuje nevladina organizacija Freedom House, sve zemlje se dijele u tri kategorije: slobodne, djelomično slobodne i neslobodne.

Hrvatska ima 36 od 40 bodova u političkim pravima te 49 od 60 bodova u građanskim slobodama. Na vrhu ljestvice su tri skandinavske zemlje, Finska, Norveška i Švedska, koje imaju maksimalnih 100 bodova.

Hrvatska je iza većine zemalja EU, ali ispred Bugarske, Rumunjske, Poljske i Mađarske koja je u kategoriji djelomično slobodnih.

Opširnije istraživanje dostupno ovdje.

I Hrvatska i SAD su slobodne zemlje, no prošle godine Hrvatska je imala bod manje od te zemlje.

Na lošu poziciju SAD-a sigurno je utjecao upad pristalica Donalda Trumpa u zgradu Kongresa. Također, 2020. bila je godina antirasističkih prosvjeda i debata.

Zanimljivo je što Sjeverna Koreja nije najmanje slobodna država, ima tri boda, dok Turkmenistan i Eritreja te još nekoliko zemalja imaju samo jedan ili dva boda.

Prema listi, Srbija je samo djelomično slobodna i ima 64 boda, kao i BiH s 11 bodova manje te Crna Gora. Slovenija ima čak 95 bodova i, kao i Hrvatska, slobodna je zemlja.

Na globalnoj razini primjećuje se 15-godišnja demokratska recesija. I Hrvatska je u stagnaciji, prije četiri godine imala je dva boda više nego danas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!