20:46 / 14.05.2021.

Autor: I.B./Hina

Italija od nedjelje ukida karantenu za putnike iz EU-a, Britanije i Izraela

Putovanje u doba koronavirusa

Putovanje u doba koronavirusa

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Italija će u nedjelju ukinuti obveznu karantenu za putnike iz Europske unije, Velike Britanije i Izraela koji pokažu negativan test na koronavirus, objavila je u petak vlada dok nastoji potaknuti ljetni turizam.

Putnici koji su ulazili u Italiju iz navedenih zemalja do sada su morali ići u karantenu na pet dana i testirati se prije dolaska te po završetku izolacije.

Kako se ubrzava cijepljenje u EU-u, sve više zemalja nastoji ublažiti ograničenja putovanja i ona za ugostiteljski sektor i pomoći im u oporavku od pandemije.

- Dugo smo čekali ovaj potez i on predviđa propusnicu za cijelu Europu, rekao je ministar turizma Massimo Garavaglia.

EU planira od lipnja uspostaviti jedinstveni sustav kojim će se bilježiti cijepljeni, testirani i oporavljeni od covida-19 kako bi se omogućilo veće kretanje.

Karantena za druge zemlje i dalje je na snazi, uključujući Sjedinjene Države. Ograničenja ulaska za one koji dolaze iz Brazila također ostaju na snazi, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Putovanja između Italije i ostatka svijeta mjesecima su bila strogo ograničena jer je vlada nastojala obuzdati zarazu koronavirusom.

No posljednjih tjedana broj zaraženih kontinuirano pada, dijelom i zbog sve učinkovitije kampanje cijepljenja.

Nacionalni institut za javno zdravstvo (ISS) objavio je u petak da je reprodukcijski broj "R" pao na 0,86 s 0,89 prije tjedan dana. Stopa "R" iznad 1 ukazuje na to da će jedna osoba zaraziti više od jedne.

Italija je potvrdila gotovo 124.000 žrtava covida-19, što je drugi najveći broj umrlih u Europi iza Britanije.

Od ponedjeljka će 19 od 20 talijanskih regija prijeći u zone "niskog rizika", a samo jedna će biti označena kao "srednje rizična".

Vlada premijera Marija Draghija u ponedjeljak bi trebala razgovarati o dodatnom ublažavanju mjera i o ukidanju policijskog sata koji je na snazi od 22 sata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!