14:52 / 18.08.2018.

Autor: HRT

Italija oplakuje žrtve rušenja mosta u Genovi

-

-

Foto: - / -

Rodbina nekih žrtava bojkotirala je ceremoniju te održala privatne pokope u znak gnjeva i protesta protiv države, koju smatra površnom i nemarnom.
Italija na državnom pogrebu oplakuje žrtve rušenja mosta u Genovi u kojemu je prema posljednjim podacima smrtno stradala 41 osoba, a spasioci i dalje tragaju za potencijalnim preživjelima koji su ostali pod ruševinama. 

Misa za 19 žrtava održana je u u prostoru Izložbenog i trgovačkog centra u tom obalnom gradu na sjeveru Italije, a predvodio ju je gradski nadbiskup, kardinal Angelo Bagnasco. No rodbina nekih žrtava bojkotirala je ceremoniju te održala privatne pokope u znak gnjeva i prosvjeda protiv države, koju smatra površnom i nemarnom kada je posrijedi sigurnost mosta.

Ceremoniji za žrtve nesreće u Centru, među ostalima su prisustvovali predsjednik države Sergio Mattarella, premijer Giuseppe Conte i ministar prometa Danilo Toninelli. Članove vatrogasne brigade, spasilačke timove i pripadnike policije okupljeni u Centru dočekali su pljeskom. Vlada je subotu proglasila državnim danom žalosti.U subotu su vatrogasci pronašli tijela devetogodišnje djevojčice i njezinih roditelja uz "potpuno uništen automobil" kojim su putovali. Agencije pišu da je broj poginulih (41) i dalje neslužben jer se tijela trebaju i službeno identificirati.

Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je započeo proces oduzimanja dozvole privatnoj tvrtki koja je upravljala tim mostom. Tvrtka Autostrade per l'Italia odbacuje svoju krivnju. Gradonačelnik Genove naredio je zatvaranje još jednog mosta koji je projektirao isti arhitekt, a talijanska vlada najavila je nacionalizaciju autocesta nad kojima su dosad privatne cestarske tvrtke imale 90-postotnu koncesiju.

Autostrade spremne dati 500 milijuna eura

Čelnici tvrtke Autostrade per l'Italia, operatora autoceste na kojoj se u utorak srušio vijadukt u Genovi, najavili su da je 500 milijuna eura već spremno za pomoć gradu i obnovi vijadukta. Taj iznos uključuje i fond, u milijunima eura, za obitelji najmanje 38 žrtava, ali i fond od više desetaka milijuna eura za premještanje stanovnika zgrada oko vijadukta. "Paralelno ćemo imati projekt koji nam omogućuje da u osam mjeseci, između rušenja i izgradnje, podignemo čelični most", rekao je i precizirao da rok od 8 mjeseci počinje nakon što vlasti daju zeleno svjetlo za taj projekt. Kako bi se rasteretio grad, Autostrade će u rekordnom vremenu ponuditi alternativu za kamione preko privatnog terena čeličane Ilva blizu luke. Od ponedjeljka se neće naplaćivati korištenje autocesta u području Genove. Castellucci je rekao da će pričekati da službena istraga odredi odgovornost za rušenje vijadukta. Ni Castelluccio ni Fabio Cerchiai, predsjednik tvrtke koja upravlja polovicom od 6000 km autocesta, nisu željeli ništa reći o odnosima s vladom, koja je u petak pokrenula proceduru opoziva koncesije za vijadukt. Castelluciio je objasnio da se radi o vrlo specifičnom vijaduktu i da su ga svi koji su ga proučavali smatrali sigurnim. " Nešto se dogodilo, a sud će reći što", dodao je. On nije iznio pretpostavku o uzroku rušenja i objasnio da tvrtka nema pristup mjestu nesreća te da je kiša koja je padala u vrijeme nesreće zamutila snimke nadzorne kamere. Dvojica čelnika, koje su šefovi vlade pozvali da u najkraćem vremenu daju ostavke, precizirali su da za sada namjeravaju ostati na funkcijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!