10:11 / 18.05.2020.

Autor: B.A./Hina

Italija otvara restorane, Vatikan baziliku svetog Petra

Foto: REUTERS/Remo Casilli

Foto: REUTERS/Remo Casilli

Foto: - / REUTERS

Bazilika svetog Petra otvorila je svoja vrata u ponedjeljak, što je simbol povratka relativne normalnosti u Italiju.
Bazilika svetog Petra otvorila je svoja vrata u ponedjeljak, što simbolizira povratak relativne normalnosti u Italiju. Otvorivši restorane i kafiće, ušla je u drugu fazu ublažavanja mjera uvedenih zbog suzbijanja pandemije.

Italija je bila prva država koja je prije dva mjeseca proglasila karantenu zbog širenja koronavirusa.

Zemlja je i dalje traumatizirana, s 32 tisuće umrlih i ekonomijom na koljenima, ali je od 4. svibnja počela osjećati dašak slobode, kada je proglašena tzv. polukarantena, odnosno ublažene su donekle mjere ograničenja kretanja i pokrenuti neki dijelovi gospodarstva.

U nedjelju je tako u središtu Rima, u kojem i dalje nema automobila i turista, bilo podosta ljudi, šetača, biciklista, trkača. Često sa zaštitnom maskom na licu, kretali su se oko Koloseja, Trajanovih tržnica i Foruma. Sve pod budim okom karabinjera koji su pazili da ne budu u prevelikim skupinama.

Svjetlo nakon 69 dana

Danas se u zemlji otvara većina malih i velikih trgovina, frizerski saloni, saloni ljepote, kafići i restorani.

- Italija je upalila svjetla nakon 69 dana, piše La Repubblica.

Zatvorena od 10. ožujka, svoja je vrata otvorila i bazilika svetog Petra, srce Vatikana. Potkraj prošlog tjedna dezinficirana je i sada prima posjetitelje, ali u ograničenom broju i uz nužan razmak.

Papa Franjo kazao je u nedjelju da je to "znak nade", ali je sve pozvao da poštuju mjere koje će zajamčiti svačije zdravlje.

Misa ondje još neće biti, ali zato je jedna planirana u podne u veličanstvenom Duomu, gotičkoj milanskoj katedrali, simbolu Lombardije, pokrajine najteže pogođene koronavirusnom bolesti.

- Ne možemo si dopustiti čekati na cjepivo da otvorimo zemlju, rekao je u subotu talijanski premijer Giuseppe Conte, najavljujući ovu fazu popuštanja mjera.

Očekuje se da će danas otprilike 70 posto kafića, barova, sladoledarnica i restorana početi raditi, za što su se užurbano pripremali posljednjih dana.

Iduća faza predviđena je za 25. svibnja kada će se otvoriti sportski centri, bazeni i neke škole, a 3. lipnja Italija kani otvoriti svoje granice u nadi da će oživjeti turistički sektor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!