22:28 / 14.12.2021.

Autor: P.F./Hina

Italija testira putnike iz EU-a, konzervativci protiv Johnsonovih strožih mjera

Nova varijanta koronavirusa - omikron

Nova varijanta koronavirusa - omikron

Foto: Thomas Ragina / SHUTTERSTOCK

Italija je produljila izvanredno stanje zbog pandemije do 31. ožujka i odlučila da se svi posjetitelji iz EU-a moraju podvrgnuti testu na koronavirus prije odlaska, u svjetlu straha od širenja nove omikron-varijante virusa.

Zbog brzog širenja omikrona strože mjere uveo je i britanski premijer Boris Johnson, no u parlamentu su prošle zahvaljujući oporbi, a ne njegovim konzervativcima od kojih su mnogi bili protiv restrikcija.

Izvanredno stanje u Italiji, uvedeno u siječnju prošle godine, daje veće ovlasti središnjoj vladi i olakšava zaobilaženje birokracije koja koči proces donošenja odluka. Izvanredno stanje trebale je isteći krajem godine.

Talijansko ministarstvo zdravlja odlučilo je uvesti obvezno testiranje posjetitelja iz EU-a od 16. prosinca do 31. siječnja prije nego napuste zemlju. Ta je odredba već na snazi za putnike iz mnogih neeuropskih zemalja. Oni koji nisu cijepljeni moraju u petodnevnu karantenu nakon dolaska u Italiju.

Europska komisija to ne odobrava.

- Te pojedinačne odluke država članica naštetit će uvjerenju da u Europi vrijede jednaki uvjeti, kazala je potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova novinarima u Bruxellesu.

Razočarani su i talijanski turoperatori i od vlade traže primjerene naknade.

Britanski konzervativci protiv novih restrikcija

Gotovo stotinu britanskih konzervativnih zastupnika glasalo je u utorak protiv nekih novih restrikcija, nanijevši neugodan udarac premijeru Borisu Johnsonu koji smatra da su strože mjere potrebne kako bi se usporilo munjevito širenje omikron-varijante virusa.

Nakon cjelodnevnog mahnitog ali neuspješnog lobiranja, Johnson je doživio najveću pobunu protiv svoje vlade do sada u vlastitoj stranci zbog nekih mjera uključujući obvezno nošenje maski na javnim mjestima i posjedovanje covid potvrda za neke lokacije.

Mjere su usvojene zahvaljujući pretežito glavnoj oporbenoj Laburističkoj stranci,

No pobuna je povećala pritisak na Johnsona koji je već u središtu skandala zbog zabava u svojem uredu prošle godine za vrijeme karantene te skupe adaptacije stana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!