Italija više neće kupovati ruski plin

21.04.2022.

13:16

Autor: Hina/A.P.C.

Talijanski ministar Roberto Cingolani najavio neovisnos o ruskom plinu

Talijanski ministar Roberto Cingolani najavio neovisnos o ruskom plinu

Foto: Flavio Lo Scalzo / REUTERS

Italija iz etičkih razloga mora uskoro prestati kupovati ruski plin, od kojega prihode Rusija koristi za financiranje rata u Ukrajini, ocijenio je ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani u razgovoru za dnevni list La Stampa. Očekuje da će za godinu i pol Italija moći bez ruskog plina.  


Ministar Roberto Cingolani trenutačno je u dvodnevnom posjetu Angoli i Kongu zajedno s ministrom vanjskih poslova Luigiem Di Maiom kako bi zaključili nove ugovore o opskrbi i tako smanjili talijansku ovisnost o ruskom plinu koji pokriva 45 posto potreba za plinom u zemlji.


- Trenutačno velikom brzinom diversificiramo naše izvore opskrbe. Jasno je da je čitava Europa veoma ovisna o Rusiji u nabavci plina, i to je bila ozbiljna geopolitička pogreška u zadnjih dvadeset godina, rekao je talijanski ministar za ekološku tranziciju. Dodao je kako se to ne može riješiti u mjesec dana. 


- To je u stanovitom smislu mnogo novca, za energente dajemo Rusiji gotovo milijardu eura na dan i jasno vam je da neizravno financiramo rat, istaknuo je Cingolani.


Očekuje da će Italija za 18 mjeseci moći bez ruskog plina. 


- Do polovice iduće godine počinjemo biti potpuno neovisni, istaknuo je.


Ranije je Cingolani bio ocijenio da bi Italiji za neovisnost o ruskom plinu trebalo zmeđu 24 i 30 mjeseci.

Italija je među najvećim potrošačima plina u Europi, koji je u njezinoj potrošnji energenata čini 42% , a 95% količine plina uvozi.


U Africi je Italija pokrenula diplomatsku ofenzivu kako bi se riješila ovisnosti o ruskom plinu  - u Alžiru i u Egiptu prije Uskrsa, ovog tjedna u Kongu i u Angoli, a u svibnju će to činiti u Mozambiku.


Talijanska vlada usto radi na pripremi "operacije termostat" u okviru koje će smanjiti grijanje u školama i u uredima za jedan stupanj, a na ljeto će sličnu mjeru donijeti za klimatizaciju.


To će pravilo vrijediti i za kućanstva i za privatne tvrtke, a donijet će uštedu od četiri milijarde prostornih metara plina, ili oko 14% plina koji Italija uvozi iz Rusije, piše La Stampa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!