19:16 / 15.06.2020.

Autor: I.D./Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/HRT

Italiju čeka spor gospodarski oporavak

-

-

Foto: - / -

Slovenska Nova Gorica i talijanska Gorica bile su jedan spojeni grad koji je sredinom ožujka odvojio koronavirus. Uklanjanjem ograda postavljenih u jeku pandemije, Slovenija je susjedima otvorila granice.
Današnji dan, Europa je prozvala Danom D za otvaranje granica, samim time i prekretnicom za turizam nakon krize izazvane epidemijom. I dok većina europskih zemalja ublažava mjere i otvara granice, u Pekingu se zbog porasta broja novih slučajeva ponovno uvode stroge mjere.

Slovenska Nova Gorica i talijanska Gorica bile su jedan spojeni grad koji je sredinom ožujka odvojio koronavirus. Uklanjanjem ograda postavljenih u jeku pandemije, Slovenija je susjedima otvorila granice.

- Kada su ponovno uspostavili granicu između Slovenije i Italije, bilo nam je teško jer su nam prepolovili život. Nama je bilo normalno živjeti u dva grada kao da je jedan. Bilo je to kao da dišete s jednim plućnim krilom. Sad napokon možemo disati normalno, kazala je Sara Terpin, Nova Gorica.

Unatoč otvaranju, Talijani ne gaje preveliku nadu u gospodarski oporavak. Rim nije ni sjena vječnog grada iz lipnja prošle godine. Pred Kolosejom nema gotovo nikoga, kao ni u hotelima, restoranima, suvenirnicama.

- Kao što vidite, nema turista u blizini, samo Rimljani koji koriste priliku i uživaju na praznom Trgu svetog Petra. Otvoreni smo, ali sve sam radnike pustio kući, kazao je vlasnik suvenirnice Claudio Capriotti.

Jedino pred fontanom Trevi više života nego u vrijeme izolacije. Sreću uvijek netko traži.

Mnogi su itekako sretni kad u svojoj zemlji ugledaju njemačke turiste. Njemačka je otvorila granice svim zemljama članicama, osim Španjolskoj koja svoje otvara 1. srpnja. No da bi vidjela kako funkcionira masovni turizam u doba koronavirusa, do kraja će mjeseca pustiti u zemlju 10.000 turista.

Prvi Nijemci već su stigli na Mallorcu. Prošle godine, činili su trećinu svih gostiju na Balearima.

Hoteli će biti samo do pola popunjeni, na ulazu se mjeri temperatura.

- Ako se gost zarazi koronavirusom, odmah će biti premješten iz hotela u izolaciju gdje ćemo mu nastojati osigurati dostojanstven boravak, rekla je Francina Armengol, regionalna predsjednica otočja Baleari.

Očekuje se ipak da će većina Europljana provoditi odmor u vlastitoj zemlji. U Francuskoj se, primjerice, samo 20 posto rezervacija odnosi na strane destinacije, tri puta manje nego u isto vrijeme lani.

U Brazilu koji je iza SAD-a drugi prema broju zaraženih na svijetu, izašli su na ulice i protivnici i pristaše predsjednika Bolsonara koji umanjuje opasnost od pandemije.

- Do danas je umrlo više od 43.000 ljudi. Ali osim opasnosti od koronavirusa, prijeti nam jedan još teži. Virus diktature i fašizma, kazao je protuvladin prosvjednik.

- Naš predsjednik ne može vladati jer nam se nameće globalistički plan kineske vlade. Da, virus postoji, ali nije ni približno smrtonosan kao što se govori, rekla je provladina prosvjednica.

U Kini pak, u posljednjih pet dana, desetci novih slučajeva. Većina ih je povezana s veletržnicom Sjin Fadi u Pekingu koja je postala izvor straha od nove epidemije. Ponovno se uvode stroge mjere i masovno testiraju trgovci, ljudi koji su od kraja svibnja posjećivali tržnicu i njima bliski kontakti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!