08:01 / 18.06.2018.

Autor: M.M./Hina

Ivan Duque - novi predsjednik Kolumbije

-

-

Foto: - / -

Kandidat desnice Ivan Duque izabran je za novog predsjednika Kolumbije. Time je postalo vrlo vjerojatno da će se mirovni sporazum s marksističkom gerilskom skupinom FARC mijenjati.
Kandidat desnice Ivan Duque jučer je izabran za novog predsjednika Kolumbije.

Nakon 97 posto prebrojenih glasova Duque ima 54 posto podrške, dok njegov protivnik Gustavo Petro, kandidat ljevice i bivši gerilac, ima 42 posto.

Duque je 41-godišnji bivši dužnosnik razvojne banke InterAmerican sa sjedištem u Washingtonu koji je obećao da će izmijeniti dogovor s FARC-om i ukinuti amnestiju mnogih pripadnika te skupine. Najavio je i rezove korporativnih poreza i davanje podrške naftnim i rudarskim projektima. 

Ovo su prvi izbori od 2016. kad je potpisan mirovni sporazum s gerilskom skupinom FARC, osnovane 1964. godine. Time je je završeno pet desetljeća sukoba u kojima je živote izgubilo više od 200.000 ljudi, dok je 7 milijuna izbjeglo iz svojih domova.

Juan Manuel Santos, prethodni predsjednik Kolumbije koji je odradio dva mandata i bio arhitekt tog sporazuma, iste je godine nagrađen Nobelovom nagradom za mir. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!