07:14 / 21.04.2020.

Autor: Branka Slavica/I.Z./HRT

Ivan Šimonović imenovan koordinatorom Opće skupštine UN-a za COVID-19

Foto: Boris Scitar/PIXSELL, arhiva

Foto: Boris Scitar/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Šimonović je obavljao niz visokih dužnosti na međunarodnoj sceni. Među ostalim, bio je pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava.
Nakon tihih konzultacija s državama članicama, predsjedatelj Opće skupštine UN-a Tijjani Muhammad- Bande imenovao je hrvatskog diplomata Ivana Šimonovića koordinatorom tog tijela za pitanja vezana uz COVID- 19. Uz njega, koordinatoricom je imenovana i afganistanska veleposlanica Adela Raz.

Od izbijanja pandemije koja je osobito pogodila New York- sjedište UN-a, „globalna vijećnica“ u kojoj sve 193 zemlje članice imaju jednako pravo glasa nije se sastajala, ali je ostala aktivna. Diplomati na East Riveru traže odgovor na posljedice globalne zdravstvene krize.

Ivan Šimonović koordinirat će razmjenu mišljenja, pristupa i inicijativa država članica Opće skupštine  u odgovoru na COVID- 19.

- Sve države članice željele su reagirati na krizu, aspekte na koje treba odgovoriti, akcije koje  treba poduzeti. Krenule su individualne rezolucije u trenutcima kada nam je zbog pandemije  oduzet najvažniji instrument diplomacije- pregovori.  Koordinacija će omogućiti da čujemo mišljenja i razmijenimo  ideje zemalja članica Opće skupštine UN-a kako zajednički odgovoriti na krizu, kazao nam je stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u, Ivan Šimonović.

Zajedno s veleposlanicom Raz ubrzo će države članice pozvati na virtualnu konferenciju u čijem će fokusu biti  trenutačni aspekti krize, problemi koji su tek mogući u budućnosti, te rezolucije koje podrazumijevaju akciju, konkretan  odgovor na krizu.

Iskusni  hrvatski diplomat Šimonović obavljao je niz visokih dužnosti na međunarodnoj sceni. Među ostalim, bio je pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava te posebni savjetnik Glavnog tajnika UN-a za sprječavanje masovnih zločina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!