07:26 / 05.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Iz Europe stižu pozivi za što brže formiranje vlade u Italiji

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Europska komisija izrazila je uvjerenost u mogućnost formiranja "stabilne vlade" u Italiji nakon izbora.
Iz Europe su stigli pozivi Italiji da što prije formira stabilnu vladu, nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora na kojima je pobjedu odnio konzervativni blok.

Njemačka kancelarka Angela Merkel talijanskim je strankama poželjela uspjeh u sastavljanju vlade. Merkel, koja je i sama formirala vladinu koaliciju gotovo šest mjeseci nakon izbornih rezultata u kojima također nije bilo jasnog pobjednika, rekla je da je hitro formiranje vlade važno "za dobrobit svih Talijana i za dobrobit naše podijeljene Europe".
 
Europska komisija izrazila je uvjerenost u mogućnost formiranja "stabilne vlade" u Italiji nakon izbora. Iako nije komentirao rezultate jer oni još nisu službeni, glasnogovornik EK je rekao: "Imamo povjerenje u sposobnost predsjednika Sergia Mattarelle da olakša formiranje stabilne vlade u Italiji".
 
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je međutim rekao da je ponovno dobrom rezultatu desnih populističkih stranaka pridonio "pritisak migracija". Macron je naglasio da rezultate treba interpretirati u kontekstu "pritiska migracija" koje su, po njegovim riječima, snažno utjecale na državu koja je svako ljeto glavna točka ulaska u Europu za više stotina tisuća migranata iz Afrike.

Luksemburški premijer Jean Asselborn također je kazao da su rezultati talijanskih izbora posljedica neuspjeha Europske unije da reformira migracijski sustav. On je optužio mađarskog premijera Viktora Orbana i Jaroslawa Kaczynskog, čelnika poljske stranke Pravo i pravda - koji su odbili obvezujuće kvote EU-a - za uspjeh ekstremne desnice i protuestablišmentskih stranaka u Italiji.

Desni blok ukupno je osvojio 37 posto glasova, a unutar toga bloka Liga (bivša Sjeverna liga) Mattea Salvinija osvojila je 18 posto glasova te pretekla Berlusconijevu Forza Italiju kojoj je pripalo oko 14 posto. Pokret pet zvijezda (M5S) pojedinačno je osvojio najviše glasova (oko 32 posto).

U Studiju 4 izbore je komentirao zastupnik talijanske nacionalne manjine i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin.


Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!